"Det som sägs på slottet är det som sedan beslutas" - säger en personerna. Foto: Mostphotos

Så agerade partiet på anklagelserna i #metoo

En toppolitiker i Danderyd pekades i vintras ut i Metoo. Istället för att utreda den utpekade politikern försökte Moderaterna ta reda på vem eller vilka som hade pratat med pressen.

  • Publicerad 07:52, 7 sep 2018

I svallvågorna av uppropen #metoo och #imaktenskorridor pekades en toppolitiker i Danderyd ut. Flera kvinnor med anknytning till partiet berättade då för Mitt i om att politikern hade en nedsättande ton och kommenterade utseende, gjorde sexuella anspelningar och rörde sig med maktspel.

Vad hände sedan?

Nu har flera personer hört av sig till Mitt i och berättat vad som hände efter artikeln. Moderaterna, som den utpekade politikern är aktiv inom, har betraktat anklagelserna som en del av en längre tids hetsjakt mot politikern.

Flera män och kvinnor inom Moderaterna som Mitt i har pratat med berättar samma sak; att partitoppen gick hårt åt personer som de misstänkte hade medverkat i artikeln.

Extrainsatt styrelsemöte

Partiet hade ett extrainsatt styrelsemöte. Där diskuterades inte enligt Mitt i:s källor problematiken som upplevdes utan snarare hur man skulle hitta ”läckan”. Dessutom var den utpekade politikern med på mötet och var enligt källorna mycket delaktig i att peka ut misstänkta läckor.

– Vi har tagit hjälp från förbundet som har ett helt batteri av resurser som man kan vända sig till. Ska man kunna gå till botten med en sådan allvarlig anklagelse måste vi prata med de personer som har upplevt detta. Det har vi gett dem en möjlighet till, säger Olle Reichenberg, kommunstyrelsens ordförande.

När ni tillsätter ett extrainsatt styrelsemöte om en utpekad politiker, är det smart att ha den personen med på mötet?

– Mitt minne är att han var med inledningsvis och sedan gick så att de som hade något att säga gavs möjlighet.

Har du sagt att ni ska hitta de som pratat med tidningen?

– Jag kan inte påminna mig om det. Jag har sagt att är det viktigt att ta detta på allvar. De kanske har missuppfattat att jag skulle vilja få fram namnet på personerna.

Stöd från förbundet

På mötet var även länsförbundets kommunikationschef, Mattias Thorsson, med för att informera om vad förbundet kan göra.

– Min bild är att vi på länsnivå har tagit detta på väldigt stort allvar. Det vi gör om någon känner att man blivit utsatt är att uppmana den personen att polisanmäla. Det är svårare för oss att agera utan, det blir mer besvärligt när personer vill vara anonyma, säger han.

Nils Funcke som är sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén säger att det är lätt att hamna i en tystnadskultur om man pekar ut människor.

Etiskt sett är det inget snack att det är felaktigt och i mina ögon är det helt oförsvarligt att agera så

Nils Funcke, Yttrandefrihetskommittén

– Det finns ett efterforskningsförbud och det bör en politiker ha i åtanke. Om man har en hög position bör man följa det även om det inte fullt ut är straffbart. Etiskt sett är det inget snack att det är felaktigt och i mina ögon är det helt oförsvarligt att agera så, säger Nils Funcke.

Mitt i har även kontaktat Katja Isacsson som var ordförande för Danderydsmoderaterna under föregående år. Katja hälsar att hon lämnade Moderaterna i Danderyd på grund av för stora meningsskiljaktigheter kring det lokala ledarskapet. Med hänvisning till det säger hon att det är hennes enda kommentar.

Många beslut av få personer

Förutom att vittna om hur partitoppen gjorde allt i sin makt att hitta läckan berättar de män och kvinnor som Mitt i har pratat med om en osund internkultur inom partitoppen. De säger att det till varje pris handlar om att hålla fasaden uppe och de som visar missnöje trycks undan.

– Det finns en bild av att Moderaterna i Danderyd är ett stängt parti och det som sägs på slottet är det som sedan beslutas. Det blir odemokratiskt och folk är upprörda, säger en av männen.

Den bilden håller inte Olle Reichenberg med om.

– Jag känner inte alls igen den bilden. Vi har en stark förankring i partiet och alla får och säger ifrån om de inte håller med. Sedan är det naturligtvis så att jag och de i arbetsutskottet har daglig kontakt, det ligger i sakens natur, säger han.

Vet du mer om detta? Vill du tipsa Mitt i om något annat? Hör av dig till reportern.