S vill utbilda lärare i Järfälla

Läget, byggandet och lärarbristen gör tillsammans att Järfälla är en perfekt kandidat för regeringens satsning på fler platser på lärarutbildningarna. Det anser Socialdemokraternas Eva Ullberg. Valfläsk, säger Moderaternas gruppledare Cecilia Löfgren.

  • Publicerad 15:45, 7 aug 2018

Järfälla kommun växer, och behovet av lärare i såväl förskola som grundskola och gymnasie med den.

För att säkerställa en bra lärarförsörkning vill därför Socialdemokraterna i Järfälla påbörja samtal om att få en lärarutbildning till kommunen.

Förutsättningar finns

Eva Ullberg (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och hon menar att kommunen har alla förutsättningar.

– Vi bygger både studentbostäder och vanliga bostäder. Dessutom har vi bra kommunikationer och verksamheter att göra praktik i, säger hon.

Nya BAS Barkarby står som stark kandidat till att inhysa en eventuell lärarutbildning, men Eva Ullberg tittar även på andra alternativ.

– Det kan handla om lokaler där vi redan idag har liknande verksamheter, som komvux eller gymnasieskolan. Vi ska titta på om det finns plats att nyttja där.

Men inget är klart, än så länge är allt visioner. Tanken är att i september lägga ett formellt  politiskt uppdrag och sedan påbörja arbetet.

Det kommer ju ett val innan det?

– Vinner vi inte valet så hoppas jag att de som tar över tar frågan vidare. Det här är viktigt för Järfälla, säger Eva Ullberg.

Hon påpekar dock att det finns en parantes i sammanhanget, nämligen det faktum att Moderaterna inte har bifallit alla förslag på bygge av studentbostäder.

– Regeringen har beslutat om att utöka lärarutbildningarna och universiteten letar efter lämpliga platser att bedriva dessa på. Då har man sagt att goda förutsättningar för studentbostäder är viktigt.

”Låter mer som valfläsk”

Cecilia Löfgren är moderaternas gruppledare i Järfälla och menar att de tycker att studentbostäder är viktiga, men inte tycker att stadsplaneringen varit tillräckligt bra. Hon ställer sig också frågande till att sprida ut lärarutbildningarna till ännu en ny ort.

– Enligt OECD:s kritik i Pisagranskningen var en kritik att Sverige har för utspridda lärarutbildningar, så jag tycker att det låter mer som valfläsk än ett försök att göra skolan bättre.