Eva Ullberg (S) vill även se över om det är möjligt att sluta betala för Järfällaelever som går religiösa friskolor utanför kommunen. Foto: Läsarbild Socialdemokraterna / Most photos

S vill stoppa religiösa friskolor i Järfälla

Etableringsstopp för religiösa friskolor. Det vill socialdemokraterna driva igenom i Järfälla. Än så länge finns det dock inga religiösa friskolor etablerade i kommunen.

  • Publicerad 13:03, 25 sep 2019

– Vi har landat i att vi skulle vilja pröva möjligheten att stoppa etablering av religiösa friskolor i Järfälla, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

Det fria skolvalet påverkar barns möjlighet till likvärdig utbildning, menar hon. Socialdemokraterna anser att de religiösa friskolorna bidrar till en isolering.

– Det blir ju helt enkelt utifrån föräldrars tillhörighet. Det segregerar barn med olika bakgrunder och riskerar att inskränka deras rätt att själva välja vad man vill tro på eller inte tro på, säger Eva Ullberg.

Vi kan inte vänta

Eva Ullberg (S), oppositionsråd

Regeringen har tillsatt en utredning om ett etableringsstopp för nya friskolor med religiös inriktning. Resultatet ska redovisas senast 19 december. Men S i Järfälla presenterade motionen om etableringsstopp redan på senaste kommunfullmäktige.

– De har tillsatt en utredning, men vi kan inte vänta. Vi behöver själva i vår egen kommun se vilka möjligheter vi har att göra för att det inte ska bli etableringar i Järfälla. Det är ingen enkel fråga, det är vi väl medvetna om, säger Eva Ullberg

Hur många religiösa friskolor finns det i Järfälla?

– Det finns inga religiösa friskolor i Järfälla just nu. Vi har elever som går på religiösa friskolor utanför vår kommun. Vi vet att det etableras friskolor då och då i vårt län och landet.

Liberalerna har inte tagit ställning

Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, har inget besked om hur hon ställer sig till motionen än.

– Liberalerna har på riksnivå en inställning. Det är att vi säger nej till nyetablering av religiösa friskolor och utökning. Lokalt har vi inte diskuterat det i partigruppen än, säger Nikoletta Jozsa.

Utöver etableringsstoppet vill Socialdemokraterna också se över om det är möjligt att sluta betala för Järfällaelever som går religiösa friskolor utanför kommunen.

Motionen ska nu gå igenom alla nämnder och sedan ska den behandlas i alla partigrupper.