BYGGPLANER. Här vill fastighetsbolaget bygga kontor. Foto: Leif Oldenburg

S vill stoppa kontorsbygge i Frösundavik

Socialdemokraterna i Solna går emot planerna på att bygga kontor i nationalstadsparken. Istället vill partiet utvidga Hagaparken norrut.

  • Publicerad 17:30, 16 apr 2019

Solna måste nu visa miljöhänsyn och värna de gröna kvaliteterna.

KONTOR. SAS-kontoret i Frösundavik Foto: Leif oldenburg

Det var i slutet på mars som den blågröna majoriteten presenterade ett omfattande förslag på hur området kring SAS-kontoret i Frösundavik kan utvecklas.

Enligt förslaget får Fastighetsbolaget Mengus bygga flera kontorsbyggnader utefter E4 mellan Frösundavik och Bergshamraleden. Den totala kontorsytan beräknas till cirka 25 000 kvadratmeter.

Samtidigt utvecklas området norr om SAS-huset och ner mot Brunnsviken till ett sammanhängande aktivitetsområde. Bland de anläggningar som nämns på den preliminära kartplanen finns ett gym, en lekplats, ett bad, en tennisbana och en boulebana. Enligt förslaget ska fastighetsbolaget stå för merparten av kostnaderna.

S protesterar

Nu protesterar Socialdemokraterna i Solna mot förslaget. Det planerade kontorsområdet kommer uppta en yta motsvarande halva Solna centrum, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Ett stort kontor kommer dels skulle göra ett stort intrång i den fina parkmiljön och dels skulle ett stort kontor skapa ökad trafik in i parken. Två resultat som går tvärt emot idén att värna natur- och kulturmiljön.”

– Solna har utlovat ett stärkt skydd för exploatering i nationalstadsparken. Vi menar att detta löfte förpliktigar. Solna måste nu visa miljöhänsyn och värna de gröna kvaliteterna, säger Arne Öberg (S), oppositionsråd i Solna.

Socialdemokraterna vill i stället utöka dagens Hagapark med en expansion norrut, där även Frösundavik inkluderas.

”Idag är Frösundavik en del av nationalstadsparken, men ingår inte formellt i Hagaparken. En expansion är att ta ett helhetsgrepp om parkens skötsel och stärker dess skydd mot byggnation”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Partiet vill även skapa fler entréer till Hagaparken och väcka intresse med digitala tjänster för att förmedla parkens historia.

Nu ska Frösundavik lyftas

Kontorsområdet

År 1985 förvärvade Solna stad Frösundaviksområdet av staten. Samma år köptes stora områden av SAS som uppförde sitt nya huvudkontor på platsen.

Fastighetsbolaget Mengus vill bygga flera kontorshus norr om SAS-huset. Den totala kontorsytan beräknas till cirka 25 000 kvadratmeter. I dag består större delen av området av parkeringsytor.

I området finns även Annelunds gård som 1822 köptes av ”den svenska gymnastikens fader” Per Henrik Ling.

Visa merVisa mindre

BAD. Frösundavik vid Brunnsviken, någonstans här är det tänkt att badet ska ligga. Foto: Leif Oldenburg