Utbud. Musikaliskt häng för föräldrar med barn är en av många aktiviteter i lokalerna. Foto: Simon Rehnström/Arkivbild

S vill stoppa föreningsflykten från Fältan

Socialdemokraterna vill att staden ska ha kvar hyresavtalet i Fältöversten ända tills man har hittat ersättningslokaler till Östermalms föreningsråd. Men förslaget röstades ner på kulturnämnden igår kväll. – Till syvende och sist handlar det om politisk vilja, säger Emilia Bjuggren (S).

  • Publicerad 14:12, 19 nov 2021

Mitt i har tidigare berättat att Östermalms föreningsråd och deras 60 medlemsföreningar måste flytta från Fältöversten. Stadens hyreskontrakt med fastighetsägaren AMF löper ut den sista juni 2022, och tills dess ska staden hitta ersättningslokaler.

– Tillsammans med stadsdelsförvaltningen ska vi göra allt vi kan för att se till att de här föreningarna inte står utan lokal, sa kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) i början av november.

Det är en riskabel strategi, menar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholms stad.

I går kväll la de fram ett förslag på kulturnämnden som går ut på att kulturförvaltningen ska förlänga hyresavtalet med AMF, eller teckna ett nytt, samt säkerställa att verksamheten kan fortsätta i de befintliga lokalerna på Valhallavägen – ända tills en fullvärdig föreningslokal finns på plats.

– Att i ett sådant här läge minska föreningslokalerna i staden är väldigt problematiskt, säger Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd och ledamot i kulturnämnden.

"Hyran är problemet"

Tidigare i november sa Jonas Naddebo att Östermalms föreningsråd inte hade kraften att stå på egna ben, trots att förvaltningen lagt ner stora resurser.

Emilia Bjuggren menar att det snarare är den höga hyran som varit problemet.

– De har haft nästan full beläggning men ändå inte kunnat gå runt på grund av kostnaderna. Till syvende och sist handlar det om politisk vilja, att säkerställa att det finns lokaler för föreningslivet även efter att staden sålt ut centrumanläggningar till privata aktörer. Att betala marknadshyra på Östermalm är i praktiken omöjligt för många ideella föreningar.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag röstades dock ner av majoriteten i kulturnämnden.

Oppositionsborgarråd. Emilia Bjuggren (S) menar att staden inte borde ha sagt upp hyreskontraktet med AMF innan man hittat ersättningslokaler. Foto: Lieselotte van der Meijs