300 sommarjobb. Det är vad Region Stockholm ställer upp med i år, mot 800 förra sommaren.

Det är för dåligt, menar Socialdemokraterna, som föreslår att regionstyrelsen satsar ytterligare fem miljoner kronor, vilket skulle räcka till 600 fler jobb.

– Ungdomsarbetslösheten växer i pandemins spår. Regionen behöver ta sitt ansvar, säger oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S).

Speciellt för i år är också att sommarjobbarna måste ha fyllt 18 år.

Så var det också "bara" 2 254 personer som sökte jobben, mot 5 044 förra året, när även 16- och 17-åringar kunde söka.

Smittorisk

En hårt belastad sjukvård och smittorisken uppges som orsaker till att de yngre stängs ute.

"Under rådande omständigheter med covid-19 kan Region Stockholm i år endast erbjuda sommarjobb till ungdomar som fyllt 18 år" skriver HR-direktör Uirika Sundquist i ett mejl till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/fa-sommarjobb-pa-grund-av-pandemin/repuca!cTVA6eURlzxC@dr8RWsXqQ/

Aida Hadzialic menar att med lite fantasi och ordentligt förarbete så går det att skapa jobb.

– Regionen måste hjälpa till så att de unga inte hamnar allt för långt bort från arbetsmarknaden, särskilt nu då många branscher som anställer ungdomar är extra drabbade av den ekonomiska situationen, säger hon.

Statistik för mars månad från Arbetsförmedlingen visar på 10 080 personer i åldern 18-24 som är öppet arbetslösa eller i någon form av stödprogram. Det är en ökning med 25 procent mot mars 2020.

Måste begränsas

Men finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger blankt nej:

– Vi har behövt begränsa nu under pandemin för att kunna garantera trygga och smittsäkra sommarjobb. Det är faktiskt ofattbart att Socialdemokraterna inte förstår det, säger hon.

Lönen för 18-åringar i sommarjobb är 96 kronor i timmen, och jobbperioden sträcker sig över fyra veckor. Regionen centralt finansierar delar av lönekostnaden och respektive nämnd eller bolag står för resten av kostnaden.