S vill satsa Solnas välfärdsmiljoner på förskolan och skolan

Av regeringens välfärdsmiljarder kommer preliminärt drygt 1,1 miljarder kronor gå till regionen och kommunerna i Stockholm. Solna får 28 miljoner kronor. S vill lägga pengarna på förskolan och skolan. M kallar förslaget för ett jippo.

  • Publicerad 16:32, 10 feb 2020

Av regeringens så kallade välfärdsmiljarder ser kommunerna i Stockholms län ut att få dela på drygt 800 miljoner kronor. Solna stads del av kakan är preliminärt 28 miljoner.

S vill ha tilläggsbudget

Pengarna bör användas till skolan och förskolan, föreslår nu Socialdemokraterna. Partiet lämnade därför på kommunstyrelsens sammanträde på måndagen, den 10 februari, förslag till två tillägg i den befintliga budgeten för 2020. Dels 20 miljoner extra till förskolan, dels 8 miljoner kronor till skolan.

”Om kommunstyrelsen inte tydligt fördelar resurserna uteblir effekterna ute i våra verksamheter”, skriver S i initiativet i kommunstyrelsen, som Mitt i har tagit del av.

Slutligt är det fullmäktige som måste säga sitt om en eventuell tilläggsbudget.

– I november i fjol antog vi ju budgeten för 2020, men nu har det tillkommit mer resurser och vi tror att det är viktigt med en bra politiskt styrning för att göra det tydligt för barn- och utbildningsförvaltningen vilket utrymme det finns för satsningar, säger oppositionsråd Arne Öberg (S).

– Det finns ett skriande behov i förskolan och skolan, särskilt i förskolan där man försöker minska grupperna. Men för att minska grupperna krävs det först och främst mer personal, säger Eva Eriksson (S), oppositionsråd och andre vice ordförande i skolnämnden.

Så mycket får din kommun av regeringens nya stödmiljarder

Utbetalningar efter sommaren

Bakgrunden är att regeringen och samarbetspartierna C och L har utlovat fem extra miljarder i år till välfärden i samband med vårändringsbudgeten i april. Beslut i riksdagen väntas i juni och utbetalningarna beräknas ske någon gång i slutet av sommaren. Men oppositionen anser att det är för sent och vill omgående skjuta till ytterligare 2,5 miljarder i en extra budget.

Beräkningen på 28 miljoner till Solna utgår från de 5 miljarder som regeringen först aviserade, och blir det ytterligare 2,5 miljarder innebär det med största sannolikhet också mer pengar till Solna.

Det är ett jippo.

Pehr Granfalk (M)

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, menar att det inte går att göra på det sättet som S i kommunen vill – bland annat eftersom det handlar om en tillfällig utbetalning för i år där det är osäkert om och hur mycket pengar kommunen får 2021.

– All löpande verksamhet i kommunen har redan finansiering i den budget vi har beslutet om, så de här nya pengarna kommer att kunna användas till insatser av engångskaraktär där det behövs, säger han.

Pehr Granfalk. Foto: Mitt i

Pehr Granfalk avfärdar S-förslaget som vad han kallar politiskt spel:

– Det är ett jippo, det fungerar inte så att man kan räkna med att de här pengarna fortsätter att komma även nästa år. Och vi har ännu inte sett beslut i riksdagen om pengarna för i år.

V vill sänka avgifter

Vänsterpartiet i Solna meddelar att partiet vill lägga Solnas del av välfärdsmiljarderna på i huvudsak tre saker: Mer personal i skolan och förskolan, generösare biståndsgivning inom äldreomsorgen samt sänkta avgifter inom kulturskolan.

 

Vi vill satsa pengarna på:

 

  • Mer personal i skola och förskola
  • Generösare biståndsgivning inom äldreomsorgen
  • Sänkta kulturskoleavgifter

Fakta

Såhär tycker läsarna

På Mitt i:s Facebooksida har läsarna flera olika svar på frågan vad Solnas välfärdsmiljoner bör användas till. Och de vill inte bara spendera på renodlad välfärd.

”Fritidsgårdar så ungdomar har meningsfulla saker att göra, knyta nya kontakter och inte kommer på eget bus”

”Börja satsa på skola. Och på ett barnvänligare Solna”

”Fritidsgårdar”

”Äldreomsorg”

”Gatlyktor”

Visa merVisa mindre