Vill avbryta hyreskontrakten. Kadir Kasirga (S), vice ordförande i utbildningsnämnden i Stockholm, vill att staden upphör med att hyra ut lokaler till Al-Azhar. "Politiskt utspel". Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) tycker inte det är rätt att säga upp Al-Azhar. Foto: Pressbilder och Mitt i

S vill säga upp Al-Azharskolan från sina lokaler

Socialdemokraterna vill att staden säger upp omstridda skolkoncernen Al-Azhar från sina hyreslokaler i Vällingby. Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) anser dock att det är fel väg att gå.

  • Publicerad 17:16, 28 jan 2021

Det skulle kosta staden pengar

På förra veckans utbildningsnämnd föreslog Kadir Kasirga (S) att staden bör säga upp hyreskontraktet med muslimska stiftelsen Al-Azhar.

Men han fick kalla handen av skolborgarrådet.

– Snarare kommer jag alltid rikta önskemål mot Skolinspektionen att de skulle vara lika aktiva med att inspektera skolor som vi som kommun är med förskolorna, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till Mitt i.

Efter kritiken: Al-Azhar ska ha gemensam idrott för killar och tjejer

Skolborgarrådet: Staten måste ställa krav

Kraven om att säga upp hyresavtalet avfärdar hon som politiska utspel.

– Det skulle kosta staden pengar och bara leda till att samma verksamhet flyttar någon annanstans. Att staten ställer krav på skolverksamheten är lösningen, säger hon.

Al-Azhar: Bristerna på förskolorna har rättats till

Men Kadir Kasirga (S) anser att den grönblå majoriteten borde agera mer.

– Vi anser att det nu finns tillräckligt med underlag för att säga upp hyresavtalet med Al-Azhar. Ska staden konstatera att stiftelsen allvarligt bryter mot gällande lagar, föreskrifter och missköter sig ekonomiskt i förskoleverksamheten – men samtidigt inte lyfta ett finger för de barn som går där?

Fyra döms till fängelse i Al-Azharhärvan

Kontraktet löper ut om 1,5 år

Al-Azhar-stiftelsen har ett löpande treårskontrakt i sina lokaler i Vällingby med kommunägda Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab). Den nuvarande hyresperioden löper ut i juli 2022.

Förskolelokalerna i Hjulsta hyr man av en annan fastighetsägare.

Staden stänger fristående förskolor

Detta har hänt inom skolkoncernen

2020 beslutade utbildningsnämnden att dra in tillstånden för Al-Azhars förskolor i Vällingby och Hjulsta. Enligt nämnden har stiftelsen inte lyckats redovisa vad skattepengarna används till och man anses sakna ekonomiska förutsättningar att följa föreskrifterna. Al-Azhar bedriver även skola i Vällingby. Både Skolverket och Skolinspektionen har tidigare krävt åtgärder från Al-Azhar-stiftelsen, men något föreläggande om att stänga grundskolan i Vällingby har Skolinspektionen aldrig beslutat om.

2019 dömdes grundaren till stiftelsen samt tre andra personer till fleråriga fängelsestraff sedan de tog ut 11 miljoner kronor som egentligen skulle gått till skol- och förskoleverksamheten i Vällingby och Hjulsta. De fyra tvingades betala tillbaka nästan 4,5 miljoner i skadestånd till stiftelsen.

Pengarna skulle användas till att starta en bankverksamhet, men våren 2016 fick man avslag av Finansinspektionen. Stiftelsen hävdade att syftet med bankverksamheten var att säkra skolverksamhetens fortlevnad och att tillhandahålla lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta. Men enligt domstolen var detta inte förenligt med stiftelsens ändamål.

2017 granskade Diskrimineringsombudsmannen grundskolans i Vällingby dåvarande val att ha könsuppdelad idrott. DO slog fast att det skulle kunna göra att elever diskriminerades och efter det ska uppdelningen ha upphört, enligt skolan.

Visa merVisa mindre

Al-Azhar-stiftelsen driver en grundskola i Vällingby. Foto: Matilda Klar