RIVA. Socialdemokraternas oppositionsråd Sara Kukka Salam och Arne Öberg vill riva panncentralen i bakgrunden. Foto: Arkiv

S vill riva panncentral och bygga bostäder

Riv den gamla panncentralen och bygg bostäder på tomten. Så vill Socialdemokraterna i Solna skapa fler hyresrätter i Bergshamra.

  • Publicerad 08:52, 9 jun 2019

Man borde få plats med runt 100 lägenheter.

ROS. Robert Thor visar upp en tatuering på förra vårens utställning. Foto: Leif Oldeburg

Redan 2008 pekades tomten bakom Bergshamra torg ut som en tänkbar plats för bostäder.

– Det är hög tid att komma igång nu, säger Sara Kukka Salam, socialdemokratiskt oppositionsråd.

Hon är själv vice ordförande i den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten som äger marken.

– Jag har redan lyft det här som ett framtida projekt om inom kort lämnar vi in en motion till kommunfullmäktige, säger hon.

Enligt Socialdemokraternas förslag rivs den gamla panncentralen för att ge plats åt bostäder.

– Vi går inte in på utformningen. Men man borde få plats med runt 100 lägenheter. Självklart ska det bli hyresrätter, säger Sara Kukka Salam

Nya lokaler

Den gamla panncentralen är i dag hemvist för kulturhuset Quben som invigdes förra året. I S-förslaget får kulturhuset nya lokaler i bottenplanet.

I mars i år skrotade Signalisten planerna på att bygga 200 nya hyreslägenhet vid Västra vägen. En sopsug, en bergknalle och ett existerande underjordiskt garage innebar allt för stora problem.

Ytterligare ett stort bostadsprojekt väntar på avgörande i Mark- och miljööverdomstolen. Signalistens vill bygga 200 hyresrätter i kvarteret Bollen i Råsunda – men flera föräldrar har överklagat planen eftersom förskolebarnens utomhusyta ligger under Boverkets rekommendationer.

Samtidigt har har Peabs planer på ytterligare 350 bostadsrätter på den gamla Råsundatomten skjutits på framtiden. Marknaden för dyra bostadsrätter är helt enkelt för dålig.

– Flera bostadsprojekt har pausats. Nu är det ett ypperligt läge för allmännyttan att kliva in och börja bygga, säger Sara Kukka Salam.

På Quben vågar man ta ut svängarna

Kulturhuset Quben

Förra våren invigdes kulturhuset Quben i den gamla panncentralen på Råsdjurstigen.

Vid sidan av det traditionella kulturutbudet vill Quben även satsa på evenemang som bryter mönster.

Exempelvis har kulturhuset haft en utställning om tatueringar som konstform.

Visa merVisa mindre