Skytteholmsskolan. Numera en f-3-skola. Foto: Kristina G Eriksson

S vill öppna stängda högstadier i Solna

Socialdemokraterna säger att de tänker återöppna högstadierna i Bergshamra och Skytteholm om de får bestämma efter valet. Dyrköpt röstfiske, anser Moderaterna.

  • Publicerad 08:15, 7 jun 2022

Besluten att stänga högstadierna på Skytteholms- och Bergshamraskolan motiverades med för små elevunderlag.

Men Socialdemokraterna håller inte med.

– Elevantalet ökar i Solna. Problemet är att den nuvarande ledningen misskött våra skolor och dimensionerat dem för att föräldrar och barn ska välja bort dem. Hade fler däremot valt Solnas kommunala skolor, vilket borde vara ambitionen, hade det varit platsbrist, säger Sara Kukka-Salam (S).

När det gäller norra Solna påpekar hon att både Ulriksdalsskolan och RWS Bagartorp, dit Bergshamras högstadielever hänvisas, är fulla.

– Lägg till att det kommer att byggas väldigt många fler bostäder i Järvastaden och på Ulriksdalsfältet.

Att återöppna högstadierna är inte förenat med någon kostnad, menar S, byggnaderna står ju redan där. Partiet vill dock höja skatten med 16 öre just för skolan.

Blir det inte slängigt att stänga och öppna skolor?

– Det är snarare nedläggningarna som varit slängiga och förhastade. Jag tror att det här är ett välkommet besked att ha möjlighet att gå kvar för elever som går i skolorna idag.

"Gick många miljoner back"

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) ger tummen ned.

– Anledningen till att vi fick avveckla stadierna var ju att skolorna gick väldigt många miljoner back. De kommer att hamna i samma sits igen, med tomma platser.

Han tror inte på någon nytändning bara för att man väljer att öppna de stängda skoldelarna.

– Den logiken funkar inte. Eleverna har ju valt bort de här skolorna och går i andra skolor nu. Någon återströmning kommer inte att ske och Socialdemokraterna kommer att få konstatera att det där blev dyrköpta röster, förutspår Pehr Granfalk.