Joakim Jonsson (S) i Sjöbergs centrum. Foto: Pressbild

(S) vill köpa Sjöbergs centrum

Socialdemokraterna i Sollentuna vill att Sollentunahem ska köpa Sjöbergs centrum. Ingen ny idé, konstaterar Sollentunahems ordförande Maria Stockhaus – även om hon är förtegen om diskussionerna kring ett eventuellt köp.

  • Publicerad 08:55, 30 aug 2018

Ska man förhandla med en privat aktör tycker jag inte att man ska göra det via medier eller politiska utspel.

Sjöbergs centrum har under många år varit föremål för frustration för boende i området men också politiker och tjänstemän på kommunen.

Företaget Prime Living köpte centrumet 2015 med ambitionen att bland annat bygga studentlägenheter. Samtidigt skulle de ge det eftersatta centrumet ett efterlängtat ansiktslyft.

Men planerna har stannat vid just planer. I nuläget är fortfarande inget bygglov beviljat. I den senaste bygglovsansökan företaget skickade in saknades vissa delar, som rör bland annat tillgänglighet, och kommunens bygglovsenhet bad om kompletteringar. Det var hösten 2017, men några kompletteringar har ännu inte inkommit.

Under tiden blir centrumet allt mer eftersatt – och många företagare har valt att lämna eftersom framtiden för deras hyresavtal under en längre tid varit mycket osäker.

Nu föreslår Socialdemokraterna i Sollentuna sin lösning på problemet: Sollentunahem ska köpa Sjöbergs centrum av Prime Living.

– De som äger centrum har inte möjlighet att slutföra det här projektet. Sedan kan man spekulera i varför. Men oavsett vad så måste vi göra något. I såna fall skulle man köpa byggrätterna också och kunna bygga de hyresrätter som varit tänkta, säger partiets gruppledare Joakim Jonsson.

Är det ett kommunalt bostadsbolags uppgift att driva centrumanläggningar?

– Det kan det vara, givet att man skapar högre värde för dem som bor i området. Har man ett bra närcentrum så blir det ett mer intressant område, säger Joakim Jonsson.

Men enligt Maria Stockhaus, ordförande i Sollentunahems styrelse, har en kontakt redan har etablerats med Prime Living.

– Det pågår inga regelrätta förhandlingar, men det finns med på radarn. Mer än så vill jag egentligen inte säga i nuläget. Det är val snart och jag förstår att det är lockande att lyfta frågan, men ska man förhandla med en privat aktör tycker jag inte att man ska göra det via medier eller politiska utspel. Men själva idén är inte ny.

Hon säger att Sollentunahem ser över alla möjligheter som finns för att nå målet med 1500 nya lägenheter till år 2025.

– Vårt fokus ska vara att bygga bostäder och förvalta hyresrätter, inte driva kommersiella centrum, även om vi har vissa kommersiella lokaler i markplan i vissa fastigheter. Men det är inte för centrumets skull Sollentunahem skulle vara intresserade, utan för att det finns färdiga planer för att bygga, säger Maria Stockhaus.

Flera äldre i Sollentuna har fått rätt mot kommunen

Nyheter Andra bedömningar i högre instans Sollentuna har fått bakläxa i förvaltningsrätten flera gånger under hösten i år.lördag 27/11 6:15

Nu ska kommunen analysera antalet överklaganden

Nyheter "Ändå bra att veta hur det ser ut" Efter Mitt i:s artiklar ska kommunen ta reda på hur många som överklagar avslag om hemtjänst och äldreboende.lördag 27/11 6:14