Socialdemokraternas oppositionsråd Arne Öberg och Eva Eriksson presenterade partiets största budgetförslag på torsdagen. Foto: Läsarbild Pressbild

S vill höja skatten för att finansiera stor budgetsatsning

Socialdemokraterna i Solna vill höja skatten med 16 öre. Höjningen är tänkt att finansiera satsningar på förskolan och skolan.

  • Publicerad 13:25, 31 okt 2019

Det blågröna styret i Solna behöll kommunalskatten på samma nivå, 17,12 kronor, i sitt budgetförslag.

Socialdemokraterna meddelar nu att man vill höja skatten med 16 öre nästa år, precis som man ville göra i fjol. Med den riktade skattehöjningen vill S finansiera satsningar på förskola och skola. Utöver en satsning på 35 miljoner kronor på förskolan är de största satsningarna i S skuggbudget 15 miljoner kronor på skolan och 3 miljoner på att utvidga och utveckla vuxenutbildningen i kommunen. S räknar med att en skattehöjning skulle ge 40 miljoner extra. Resterande miljoner till förskolan och skolan vill man hämta hem med olika besparingar.

En till anställd på varje förskola

Pengarna ska gå till ökad personaltäthet och till att minska förskolegrupperna. Enligt S skulle varje förskola i Solna kunna anställa en ytterligare förskollärare om förslaget blev verklighet.

– Vårt förslag gör att rektorerna får ekonomiska muskler att göra förändringar som kommer märkas på varje förskola, det är förändring som kommer märkas på riktigt, säger Eva Eriksson, oppositionsråd för S i Solna.

S menar att de 10 miljoner till förskolan som det blågröna styret har lagt i sin budget är alltför blygsamt.

– Det är olyckligt att den blågröna majoriteten inte verkar förstå behoven på Solnas förskolor. Det krävs betydligt mer omfattande resurser för att öka personaltätheten, säger oppositionsråd Arne Öberg.