Socialdemokraterna i Stockholms stad vill bygga tunnelbana till Fagersjö. Foto: Sacharias Källdén

S vill ha tunnelbana till Fagersjö

Dra den nya t-banan i Söderort ända till Fagersjö. Det kräver Socialdemokraterna i Stockholms stad, som tänker lägga ett förslag om det i sin kommande budget.

  • Publicerad 11:59, 16 okt 2019

Tidningen berättade förra veckan att den nya, planerade tunnelbanan till Söderort, mellan Fridhemsplan och Älvsjö, kommer att börja byggas tidigare. Linjen beräknas få sex stationer, med start vid Fridhemsplan, där den ska ligga under blå linjens nuvarande perronger. Därefter ska den passera Liljeholmen, Årstaberg, Årstafältet, Östberga och slutligen Älvsjö.

Bygga ihop Fagersjö med Hökarängen

Nu föreslår Socialdemokraterna i Stockholms stad att man drar linjen ytterligare några kilometer, till Fagersjö.

– Det skulle leda till ökad tillgänglighet för de som bor i Fagersjö, och möjliggöra att vi kan bygga fler bostäder där. Vår ambition är att på sikt kunna bygga ihop Fagersjö med Hökarängen, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.  

Socialdemokraterna kommer att presentera förslaget i sin skuggbudget för de närmaste åren.

– Det behövs mer bostäder i Stockholm, som kan sökas via bostadsförmedlingen, och vi behöver bygga bort barriärer, skapa en mer sammanhållen stad. Att dra t-bana till Fagersjö skulle vara en del i det arbetet, säger Bjuggren och tillägger att staden är beroende av Regionens planering för t-baneutbyggnad för att besluta om var de ska bygga nya bostadsområden.

Fortsätter att bygga ihop staden

Under förra mandatperioden startade S flera insatser för att bygga ihop staden, enligt Bjuggren, bland annat Fokus Skärholmen och Östberga.

– Vi ser det här som en fortsättning på det arbetet. Att bygga tunnelbana till Fagersjö skulle kunna ses som nästa steg, säger hon.

Bjuggren är inte främmande för att anlägga en pendeltågsstation i Fagersjö istället, om det visar sig vara enda alternativet, eftersom pendeltåget mot Nynäshamn redan idag passerar Fagersjö strax före det stannar i Farsta strand.

– Det viktigaste är att det finns bra kollektivtrafik i alla delar av Stockholm, gärna med spårtrafik, säger hon.   

Klart: Nya t-banan till Söderort byggs tidigare