Skärgårdsdoktor. Aida Hadžialić (S) vill ha ytterligare en läkarbåt i skärgården. Sedan tidigare finns en båt baserad i Värmdö. Foto: Pekka Pääkkö/Kalle Hindrikes

S vill ha läkarbåt i Vaxholm

Socialdemokraterna i Region Stockholm utlovar en läkarbåt i Vaxholm – om de får inflytande efter valet. Moderaterna: ”Finns redan i vår budget”.

  • Publicerad 06:15, 25 aug 2022

Var du bor ska inte avgöra din tillgång till vård. Det tycker Socialdemokraterna i Region Stockholm och går till val på att införa ännu en läkarbåt i skärgården – i Vaxholm.

– Under 16 år har Moderaterna prioriterat marknaden framför vårdbehoven. De stora förlorarna har varit alla som inte bor i Stockholms innerstad. Det räcker nu, säger Aida Hadžialić (S) oppositionsregionråd i ett pressutskick.

”Finns i M-budgeten”

Men enligt moderaterna finns redan en till läkarbåt med i deras planering:

– Den satsning som S i regionen nu pratar om angående en läkarbåt finns redan i moderaternas regionbudget för innevarande år och ska genomföras, säger Tina Runhem partiets toppkandidat i valet till fullmäktige i Vaxholm.

– Vi ser självklart det som önskvärt att placeringen blir i Vaxholm. Därmed kommer vi ha två läkarbåtar och två ambulanshelikoptrar i vår del av skärgården

Som det är idag finns en läkarbåt i Stockholms skärgård. Båten utgår från Djurö vårdcentral i Värmdö kommun och har en fast rutt året om till öarna Möja, Runmarö, Sandhamn, Nämdö, Gällnö, Lådna, Svartsö och Ingmarsö - totalt cirka 500 patienter.

Läkarbåten som föreslås av S skulle utgå från Vaxholm/Österåker och besöka öar i Vaxholms respektive Österåkers kommun.

Läkarbåten

Båten kör hela året, utom då det är is. Då kan istället svävare sättas in.

Arbete på läkarbåten kräver god lokalkännedom och fartygsbefälsexamen.

Den nuvarance läkarbåten sjösattes 1968 i Djurhamn, Värmdö och var inspiration när SVT skapade den populära tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” i slutet av 1990-talet.

Visa merVisa mindre