Klassfråga. Eva Ullberg (S) vill inte att mensskydd ska vara en fråga om ekonomi. Foto: Pressbild/Mostphotos

S vill ha gratis mensskydd i Järfällas skolor

Socialdemokraterna vill se gratis mensskydd i Järfällas skolor. Förhoppningen är att man ska bryta tabut och att ge alla samma förutsättning att sköta sin hygien. – Trots att det är 2021 så upplever många att det pinsamt att prata om, säger Eva Ullberg (S).

  • Publicerad 07:10, 18 jun 2021

Jag kan inte tänka mig att någon är emot det här

Socialdemokraterna i Järfälla föreslår gratis mensskydd till alla i Järfällas skolor.

– Vi har hört berättelser och förstått att det finns ett behov för tjejer att ha tillgång till mensskydd under sin tid i skolan, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

En av anledningarna till att de föreslår gratis mensskydd är att alla inte har de ekonomiska förutsättningarna, att det ska finnas till hands om man glömt och för att bryta tabut som finns kring mens.

– Trots att det är 2021 så upplever många att det pinsamt att fråga och prata om mens, trots att det är det mest naturliga som finns i en flickas liv. Vi hoppas att det här kan innebära att man vågar börja prata om mens.

Hoppas kunna bryta tabut

Med gratis mensskydd hoppas Eva Ullberg att man ska våga prata om det på annat sätt. En invändning som brukar komma är att om tjejer ska få gratis mensskydd så borde pojkar få rakartiklar.

– Skäggväxt är ju inte belagt med samma tabu och är heller inte lika akut som med mensskydd.

Finns det inte redan stöd till de som är ekonomiskt utsatta som ska täcka här typen av utgifter? Till exempel försörjningsstöd och barnbidrag?

– För en familj som uppbär ett försörjningsstöd vet vi att det är en ganska låg ersättning, vi tror att det här är ett bra komplement.

Idén är inte ny. Efter ett initiativ från kommunstyrelsens ordförande i Österåker, moderata Michaela Fletcher, klubbade politikerna 2018 genom gratis mensskydd i kommunens skolor och på ungdomsmottagningen. Och i Skottland klubbade man 2020 igenom gratis mensskydd i hela landet.

En fråga om hygien

Vad det skulle kosta i Järfälla har man inte räknat på. Exakt hur mensskydden ska delas ut måste också utredas vidare.

– Våra unga tillbringar stora delar av sina dagar i skolan och då måste vi vara säkra på att de kan sköta hygienen på rätt sätt.

Vad tror du responsen blir från övriga partier?

– Jag kan inte tänka mig att någon är emot det här, i så fall ser jag fram emot att höra deras argument.

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M), meddelar via sin pressekreterare, att de kommer ta ställning i frågan efter motionen väckts.