– Kulturhuset ska bli en mötesplats där föreningsliv, barn- och ungdomsverksamhet och kulturaktiviteter får plats under ett och samma tak, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

Mitt i har tidigare rapporterat om den pågående renoveringen av Turebergshuset, och att huset samtidigt byggs ut så att Sollentunas bibliotek kan flyttas från lokalerna på Aniaraplatsen.

https://www.mitti.se/nyheter/biblioteket-flyttas-fran-aniaraplatsen-till-nya-turebergshuset/lmsiq!6928231/

Det lämnar ett vakuum i den tidigare biblioteksbyggnaden. Vad lokalerna i stället ska användas till har inte ännu bestämts, men S föreslår nu alltså att de ska omvandlas till ett kulturhus.

Behov av mer kultur anser S

S menar att det finns ett behov av mer kultur i Sollentuna och att kommunens kulturutbud över tid blivit alltmer utarmat.

– Man ska inte behöva lämna kommunen för att ta del av kulturella aktiviteter. Ett kulturhus på Aniaraplatsen skulle dessutom bidra till att återuppliva en eftersatt del av kommunen, säger Katarina Roa Godoy (S), 2:e vice ordförande i kultur och fritidsnämnden.

Edsviks konsthall gick i konkurs 2019 och Sollentuna bio stängde sina portar förra året.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-visas-sista-filmen-pa-sollentuna-bio/lmtcp!8195315/

I förslaget från Socialdemokraterna ingår bland annat en nyöppnad biograf som kan ersätta Sollentuna bio. Annan verksamhet som kan bli aktuell är en scen för teater och musik och aktiviteter så som författarsamtal, bokcirklar, poesikvällar och kulturworkshops.

Lokaler åt föreningslivet

Kulturhuset skulle dessutom kunna erbjuda lokaler åt Sollentunas föreningsliv som i dag har begränsade möjligheter till evenemang och möten.

– Ett aktivt föreningsliv är en grundförutsättning för det demokratiska samhället, kommunen måste ta ansvar för att det ska finnas mötesplatser. Kulturhuset ska vara just en sådan, där människor från Sollentunas alla hörn kan mötas, säger Anton Lindgren.

Biblioteket väntas flytta från Aniaraplatsen i slutet av 2022, då Turebergshuset ska stå färdigt. Arbetet med kulturhuset ska börja så snart som möjligt därefter, enligt Socialdemokraternas förslag.

"Förkastar inget"

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) har inte hört talas om förslaget förrän Mitt i ringer upp honom, men han tycker spontant att det låter som något kommunen mycket väl kan kika vidare på.

– Vi håller på och ser över kommunens fastighetsinnehav och ska till exempel se vad vi ska göra nu när biblioteket flyttar. Jag förkastar inget förslag utan att titta närmare på det, säger han.