Efter att en tonårskille blev helt oprovocerat attackerad, rånad och misshandlad i Rotebro i november bjöd gruppen Tonårsföräldrar i Sollentuna in till två öppna möten om vad som kan göras för att öka tryggheten i kommunen.

https://www.mitti.se/nyheter/mote-i-kvall-om-vald-och-otrygghet-efter-brutalt-ran-i-sondags/reptkz!vaB0@Q0TK3iEOd5iqDOcBA/

Joakim Jonsson (S) har deltagit på båda mötena. Nu föreslår han och Socialdemokraterna att kommunen ska göra som Nacka och införa konceptet som kallas Polarna och bygger på att ungdomar trygghetsvandrar ihop med kommunens fältteam.

– Jag är själv tonårsförälder och delar oron. Efter mötena med Tonårsföräldrar i Sollentuna blir det glasklart att kommunen måste växla upp trygghetsarbetet rejält. Ett steg i det är att införa Polarna som jobbar uppsökande mot unga, säger Joakim Jonsson.

Även fler fältare

Polarna finns bland anana i Nacka där personal från kommunens ungdomsteam arbetsleder polarungdomar i 17–20-årsåldern. Tillsammans rör de sig ute under kvällar och helger för att skapa trygghet och motverka kriminalitet, alkohol och droger. Ungdomar som känner sig otrygga ute eller på en hemmafest kan också ringa direkt till Polarnas journummer för att få hjälp.

Joakim Jonsson betonar dock att första steget är att anställa fler utbildade fältassistenter i kommunen.

– Vi vill anställa fler fältare och förstärka deras arbete med Polarna. På så vis blir de unga en del i trygghetsarbetet. De pratar samma språk som ungdomarna de möter vilket skapar förtroende och kan sänka tröskeln att våga höra av sig när man behöver hjälp, säger han.