Överskott. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att det är svårt att hinna med att använda statsbidraget under innevarande budgetår.

S vill dela ut överskott som bonusar till kommunanställda

Efter årets stora statsbidrag spås Järfälla kommun gå mot ett överskott på 138 miljoner kronor. Oppositionen vill dela ut pengar till kommunanställda, något kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) avfärdar som populistiskt. – Vi vill inte använda pengar som vi inte vet att vi har.

  • Publicerad 10:15, 19 okt 2021

Det är fortfarande ett osäkert läge och vem vet vad som kan hända om de närmsta veckorna.

Kommunen ser ut att gå mot stora överskott i år igen. När delårsrapporten presenterades under kommunstyrelsen är prognosen att Järfälla går plus 138 miljoner kronor.

Överskottet kommer främst från statsbidrag som delats ut under pandemin och Järfälla är på inget sätt unikt. Tvärtom visar nästan alla kommuner och regioner på stora överskott.

Svårt att använda pengarna

Överskottsmålet för årets budget låg på 10 miljoner, vilket nu överstigs med 120 miljoner kronor.

– Vi budgeterar inte med tillfälliga pengar. Det här är också ett prognosticerat överskott och vi vet inte exakt hur stort det blir förrän vi stänger böckerna, säger Emma Feldman (M).

Hon poängterar att de pengar som delas ut av staten är svåra att hinna använda, eftersom överskottet inte får tas med in i nästa års budget.

– Det är något som jag tror de allra flesta kommunalråd och regioner påtalat för regeringen. Det går inte att planera långsiktigt med de här bidragen, vi kan inte använda överskottet till något som kommer kosta pengar 2022.

Räcker inte med ryggdunkningar

Oppositionen är kritisk och menar att kommunen lägger pengarna på hög. De föreslår att en del av överskottet ska gå till en engångsutbetalning om 4000 kronor till kommunanställda och fyra miljoner kronor till Järfällas föreningsliv.

– De tycker att det räcker med applåder och ryggdunkningar för att tacka för deras arbete under pandemin, det tycker inte vi, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

Populistiskt förslag

Emma Feldman (M) avfärdar förslaget som populistiskt och att oppositionen inte tar ansvar för kommunens långsiktiga ekonomi.

– I förslaget står det att pengarna bara ska gå till de kommunalanställda. Vi har anställda inom de privata verksamheterna som slitit minst lika hårt. Vi vill inte använda pengar som vi inte vet att vi har. Det är fortfarande ett osäkert läge och vem vet vad som kan hända de närmsta veckorna.

Men ett stort överskott lär det ju bli, vad ska det användas till?

– Vi tar ansvar genom att amortera på den växande kommunskulden, vilket vi kan göra i samband med bokslutet då vi vet hur stort överskottet blir. Vi kan också konstatera att vi har en stor extra utgift i samband med fördyrningen av tunnelbanan.

Eva Ullberg (S) säger styret varit passivt i frågan om överskottet och menar att kommunen visst kunde ha agerat tidigare.

Bör man inte hushålla med ekonomin i dessa tider?

– Självklart ska man det. Vi har alla kommit överens om överskottsmålet på två procent. Men även med de här utbetalningarna kommer det bli ett gigantiskt överskott.