S vill bygga höghus på Motorborgen

Socialdemokraterna vill bygga på höjden. Nu levererar partiet nästa vallöfte: sju våningar med nybyggda hyresrätter på Motorborgen i Huvudsta.

  • Publicerad 01:15, 22 mar 2017

Det är smartare att bygga på höjden.

Valrörelsen inför 2018 har startat tidigt i Solna. I en kampanj lovar Socialdemokraterna 500 nya hyresrätter per år om man tar över i stadshuset efter valet.

Löftet att bygga sju våningar på Motorborgen i hörnet av Armégatan och Johan Enbergs väg i Huvudsta är en del i det paketet.

– Vi tänker oss bara hyresrätter i Signalisten regi. I den kommunala bostadsstiftelsen finns både kompetens och ekonomiska muskler, säger oppositionsrådet Sara Kukka–Salam (S).

– Det behövs fler hyresrätter i området. Just nu finns det nästan bara bostadsrätter i Huvudsta, säger Sara Kukka–Salams partikamrat oppositionsrådet Arne Öberg som gärna ser någon form av ”urban servering” i bottenplanet på sjuvåningshuset.

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit att ett höghus på 30 våningar med hyresrätter byggs ovanpå den planerade t-banestationen vid Dalvägen. Det projektet kan i så fall påbörjas tidigast när gula linjen är färdigbyggd runt 2024.

– Det är smartare att bygga på höjden och bevara grönytorna i Solna, säger Sara Kukka–Salam som själv är uppvuxen i Västra Skogen ett stenkast från Motorborgen.

– Jag har alltid älskat Huvudsta men man saknade något spännande på kvällarna. Vår vision är att Västra Skogen ska vara ett levande område, säger hon.

Byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M) säger att man förr eller senare måste bestämma vad som ska hända med Motorborgen.

– Där finns väldigt mycket yta. Men vi vill hellre ta ett helhetsgrepp på hela området och väga in faktorer som en eventuell Huvudstaled i tunnel, säger han och kallar socialdemokraternas förslag ”popcornpolitik”.

MER: Vallöften (S)

Med 1,5 år kvar till valet har Socialdemokraterna redan levererat flera vallöften:

Bostäder med hälften hyresrätter i Slaktarbacken mot Frösundaleden och en konst– och konserthall i den del av området som gränsar till busstorget.

Vasalundshallen rustas för inneidrotter och ett lokalt sportcenter skapas på området upp till Solna gymnasium.

Motorborgen byggs på med sju våningar hyresrätter.

Gränsgatan smalnas av och görs om till en stadsgata. Fler hyresrätter byggs längs gatan.

Visa merVisa mindre