Planer. Karin Wanngård (S) vill att man genast startar planarbetet med bostäder vid Bromma flygplats. Foto: Andreas Enbuske/Sacharias Källdén

S vill börja planera för nya Bromma parkstad

Swedavia har gått ut med att Bromma flygplats inte är lönsam, och nu vill Socialdemokraterna omedelbart börja planera för det nya bostadsområdet Bromma parkstad.

  • Publicerad 16:02, 25 sep 2020

Swedavia har lämnat över en rapport till näringsdepartementet om att det inte längre är ekonomiskt hållbart att bedriva Bromma flygplats, mycket på grund av coronapandemin. Man öppnar därför för en förtida avveckling av flygplatsen.

LÄS ÄVEN: Swedavia vill stänga Bromma flygplats i förtid

Socialdemokraterna i Stockholms stad har länge velat stänga flygplatsen och i stället bygga cirka 30 000 bostäder, under namnet Bromma parkstad.

– Vi anser att man omedelbart ska starta planarbetet för både marksanering och cirka 30 000 bostäder, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Hon menar att planeringen går att starta parallellt som att staden enligt henne bör förhandla med staten om att säga upp flygplatsen i förväg och flytta trafiken till Arlanda.

Vill ha tydliga garantier

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill inte ge någon kommentar utan hänvisar till sitt tidigare pressmeddelande. Där säger hon att det krävs tydliga garantier från regeringen om Arlandas utveckling, och att det är avgörande för tillväxten i både Stockholmsregionen och stora delar av övriga Sverige att flygtillgängligheten säkerställs.

– Regeringen måste nu ge Trafikverket ett tydligt uppdrag om att en tredje parallell rullbana och stärkta förbindelser med tåg och väg till Arlanda ska finnas med i nationell plan, säger hon i pressmeddelandet.

LÄS ÄVEN: S: Höj hyran för Bromma flygplats

Bromma flygplats

Den 14 september lämnade Swedavia över en konsekvensanalys som näringsdepartementet beställt. Bolaget hade kommit fram till att det inte längre är affärsmässigt att driva Bromma flygplats, och öppnar för en förtida avveckling av flygplatsen.

Flygplatsen har arrendeavtal fram tills 2038.