Hackstaskolan. 2015 chockbeslutade kommunen att flytta eleverna på kommunala Hacksta till Söraskolan. I stället flyttade tre friskolor in i lokalerna. En av dessa, Vetenskapliga skolan, gick i konkurs 2020. Foto: Sara Flodin

S vill att Hackstaskolans prislapp blir offentlig

Skattebetalarna ska veta att kommunen säljer Hackstaskolan för ett rimligt pris. Det tycker Socialdemokraterna, som har överklagat kommunens beslut om att hemligstämpla värderingen.

  • Publicerad 15:34, 23 feb 2021

– Vi vill ha en öppen och transparent process där skattebetalarna intressen sätts främst, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd, i ett pressutskick.

På kommunägda Hackstaskolans mark mitt i centrala Åkersberga är det tänkt att Internationella Engelska skolan ska etablera sig.

”Kan skada affären”

Ett motiv för kommunens sekretess är att det kan skada affären om markvärdet blir allmänt känt. Men det tror inte Socialdemokraterna.

– Vi bestrider att någon sådan risk för skada föreligger, säger Ann-Christine Furustrand.

Socialdemokraterna har överklagat beslutet om sekretess, vilket nu blir en fråga för Kammarrätten.

Oppositionen kritisk

I januari beslutade majoriteten i kommunstyrelsen att rekommendera kommunala Armada att fortsätta utreda en försäljning av marken – 25 859 kvadratmeter mitt i centrala Åkersberga.

Den tänkta köparen är privata fastighetsbolaget Nystad stadsutveckling AB som bland annat samarbetar med Internationella engelska skolan (IES).

Oppositionen S, MP, V och RP reserverade sig mot beslutet, bland annat eftersom man anser att man saknar insyn i affären.

Kommunstyrelsens ordförande, Michaela Fletcher (M), har uppgett att hon gärna ser att platsen utvecklas för modern skolverksamhet, men att inget är beslutat än.