Använd extrapengarna från staten på en gång till välfärd så som skola och äldrevård, tycker Socialdemokraterna i Sollentuna. Foto: Mostphotos

S vill använda Sollentunas extramiljoner i välfärden genast

I går meddelade regeringen och januaripartierna att man skjuter till 5 miljarder extra för välfärden i regioner och kommuner. Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna, vill att kommunfullmäktige tar en tilläggsbudget på sitt februarimöte så att pengarna kan användas redan i år.

  • Publicerad 15:15, 21 jan 2020

– Det är väldigt mycket pengar och vi socialdemokrater vill fördela ut dem till vård, omsorg och skola, säger Joakim Jonsson.

Fördelningen av de 5 miljarderna presenterades av regeringen i förmiddags och för Sollentunas del handlar det om 25 miljoner kronor. Nu är det viktigt att pengarna används i välfärden, där de behövs, menar Joakim Jonsson.

– Inför KF i februari vill jag att vi tar en tilläggsbudget i kommunen där vi fördelar ut dessa pengar redan i år. Om KF inte aktivt tar det beslutet kommer pengarna bara gå till ökat budgetöverskott. Så brukar det bli. I stället för att stärka välfärden kommer alliansens besparingar inom äldreomsorg och skola att fortsätta, säger han.

”Vi ha lagt en budget för 2020”

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) vill inte kommentera extrapengarna alltför detaljerat innan han mer om förutsättningarna för dem och innan han har pratat med de andra partierna i majoriteten (L, KD och C).

– Men vi har lagt en budget för 2020 och vi har inga planer på att förändra den. Nu börjar i stället arbetet med nästa års budget som vi ska ta beslut om i sommar, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30