Anton Lindgren (S). 25-åringen tog över som oppositionsråd efter Joakim Jonsson i februari i fjol. Foto: Pressbild

S valets stora raket i Sollentuna

Socialdemokraterna är den stora vinnaren i kommunvalet i Sollentuna. Alliansen ser visserligen ut att sitta kvar vid makten, men S ökade med hela 7,1 procentenheter och gjorde sitt bästa val i kommunen på 28 år.

  • Publicerad 16:20, 14 sep 2022

Det är ett superval som vi gör.

När Mitt i når oppositionsrådet Anton Lindgren (S) på morgonen efter valnatten är han nöjd och glad trots att det ser ut att bli ytterligare fyra år i partiets långa rad av år i opposition.

– Det är fantastiskt kul att vi ökat så mycket. Vi gör ett superval så jag måste ändå vara glad, säger han.

Socialdemokraterna hade sin bottennotering i kommunvalet 2010 med 18,1 procent. Sedan dess har man gått framåt både 2014 och 2018, men bara med en dryg procentenhet per val.

Annorlunda nu alltså – med ett rejält kliv från 20,6 till 27,7 procent.

– Vi har försökt att vara nära Sollentunaborna och undvikit ideologiska frågor för att i stället titta på de problem som vi har i kommunen, säger Anton Lindgren.

Vuxit i svaga områden

En granskning av valkretsarna i Sollentuna visar att Socialdemokraterna inte har vunnit så många röster i sina traditionellt starka fästen. Ökningen är liten i exempelvis Edsberg, och i valkretsarna Mellersta Bagarby och Helenelunds centrum har man till och med backat an aning, visserligen från höga nivåer.

I stället har S främst vunnit mark i många av sina svagaste områden, så som Silverdal (från 11,3 till 20,7 procent), Tegelhagen (13,8 till 23,9), Väsjön (14,3 till 25,8), Södra Norrviken (14,5 till 25,8), Södra Viby (14,7 till 26,0) och Gillbo-Gillberga (16,2 till 26,0).

– Det tyder på att det även i de områdena finns en trötthet på fortsatta marknadsexperiment. Jag tror att många har upplevt en stelbenthet hos majoriteten och att man vill ha en fungerande välfärd och en skola där alla lyckas, säger Anton Lindgren.

S störst i riksdagsvalet

M har varit största parti i kommunfullmäktige, med S som tvåa, sedan 1979. Som allra störst var skillnaden 2010 då M var mer än dubbelt så stora som S (41,3 mot 18,1 procent).

Sedan dess har skillnaden minskat och i år är den nere på 1,9 procent vilket är den minsta sedan 1994 då M fick 32,6 procent och S fick 31,1.

Det återstår att se om trenden fortsätter och S i så fall om fyra år kan ta tillbaka positionen som största parti i kommunen för första gången sedan 1976.

Redan i årets val fick S flest Sollentunaröster i riksdagsvalet – 26,9 procent mot 24,9 för M.

Båda partierna fick ännu högre andel i kommunvalet (27,7 för S och 29,6 för M) men då skillnaden är större för M (nästan 5 procentenheter mer i kommunvalet än i riksdagsvalet) behåller M positionen som största parti i kommunfullmäktige.

Förklaringen tycks vara att många Sollentunabor som har röstat på SD i riksdagsvalet har föredragit M i kommunvalet.

Om rösträkningen

En preliminär rösträkning genomförs under valnatten. Utlandsröster och sena förtidsröster räknas först onsdagen efter valet. Därefter finns ett preliminärt resultat.

Alla röster kontrollräknas därefter en gång till i en slutlig rösträkning. Det är utgången av denna räkning, som länsstyrelsen ansvar för, som utgör det faktiska valresultatet.

Valet till kommunfullmäktige väntas vara sluträknade och fastställda cirka två veckor efter valet.

Den 17 oktober hålls ett konstituerande sammanträde i kommunfullmäktige i Sollentuna, då det nya kommunfullmäktige bland annat väljer ordförande och vice ordförande för den nya mandatperioden och ny kommunstyrelse.

Övriga nämnder utses på kommunfullmäktiges möte i december.

Källa: Valmyndigheten/Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Mordförsök vid Rotebro station

Nyheter Man i 20-årsåldern förd till sjukhus En man i 20-årsåldern skadades med ett stickvapen av en okänd gärningsperson i ett skogsparti nära Rotebro station i onsdags kväll.fredag 23/9 11:44

Kubformade Edsbergskyrkan firar 50 år

Nyheter "Det här är vår herres sommarstuga" I september 1972 invigdes Edsbergskyrkan, av biskop Ingmar Ström. Den kubformade träbyggnaden fyller alltså 50 år, och det firas hela hösten med mässor och konserter.fredag 23/9 6:54