S sätter press på majoriteten - vill påskynda avvecklingen av Bromma flygplats. Foto: Mostphotos

S-utspel: Påskynda avveckling av Bromma flygplats

Påskynda avvecklingen av Bromma flygplats, kräver oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S). – Nu finns det ju en bred majoritet för nedläggning. Då finns ingen anledning att vänta, säger hon. Men Moderaterna i stadshuset väljer att tiga i frågan.

  • Publicerad 17:13, 24 okt 2018

I samband med maktskiftet i stadshuset för ett par veckor sedan meddelade den nya majoriteten att man kommit överens om att under innevarande mandatperiod inte inleda förhandlingar om att förlänga avtalet om Bromma flygplats, som idag gäller till 2038. En eftergift åt Miljöpartiet, menade många.

Karin Wanngård väljer att tolka det som att de borgerliga partierna nu svängt i frågan.

– Därmed finns det en bred politisk markering i stadshuset som inte funnits tidigare. Det är väl jättebra om vi i bred politisk enighet kan skynda på nedläggningen av Bromma, bygga ut Arlanda och bygga de bostäder som Stockholm så väl behöver.

Man kan också tolka det som att majoriteten fryser frågan tillfälligt. Du tror inte att saker kan se annorlunda ut efter nästa val?

– Fast det är den här mandatperioden som gäller. Det är ju nu man måste utveckla Arlanda flygplats och gå vidare med den fjärde landningsbanan för att få miljötillståndet. Det är nu staden måste påbörja planprocessen för nya bostäder i området. För gör man ingenting så innebär det i praktiken att man måste förlänga avtalet.

Efter förra valet var Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Stockholm överens om att avveckla Bromma flygplats så snabbt som möjligt för att i stället ge plats för bygget av närmare 35 000 bostäder i området med omnejd. Men när saken utreddes på riksnivå konstaterades att en majoritet i riksdagen var emot avvecklingen – och frågan lades på is.

På vilket sätt menar du att situationen ändrats sedan dess?

– Om Stockholms stad nu tydligt signalerar att avtalet om Bromma flygplats inte kommer att förlängas – då borde frågan vara politiskt avgjord, säger Karin Wanngård.

Moderaterna i stadshuset meddelar att man i nuläget inte avser att kommentera utspelet.