Tillfälliga evakueringsboenden bör erbjudas till de familjer som har smittats av covid-19 och är trångbodda, föreslår Socialdemokraterna. Foto: Mostphotos

S: Trångbodda familjer som smittats bör få evakueringsboende

För att stoppa spridningen av coronaviruset vill Socialdemokraterna i Sollentuna att kommunen ska ordna med evakueringsboenden för trångbodda familjer som smittats.

  • Publicerad 15:10, 27 apr 2020

– Jag är orolig att vi är på väg mot en smittspridning liknande den i Järva-området. Information på flera språk är bra men det räcker inte. Kommunen måste också säkerställa att människor i trångboddhet har möjlighet att isolera sig, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna.

Stadsdelarna i Järva – Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista – har höga antal bekräftat smittade med covid-19 och trångboddhet har pekats ut som en bidragande faktor.

Flyttade in i förra veckan

Därför har Stockholms kommun infört en lösning där trångbodda familjer kan ansöka om korttidsboende för att kunna isolera delar av familjen och minska risken att fler smittas.

Järva går först när trångbodda ska få evakueringsboende

I förra veckan flyttade de första i riskgrupper i Järva in i tillfälliga evakueringsbostäder.

Hög andel smittade i Sollentuna

Även Sollentuna har många bekräftat smittade i relation till antalet invånare – i endast två kommuner i länet är andelen högre – enligt de senaste siffrorna från Smittskydd Stockholm.

Nya siffror – så många bekräftade coronafall i Sollentuna

Därför vill Socialdemokraterna i Sollentuna kommunen ska utreda om man kan sjösätta en lösning liknande den i Järva så att även snabbt smittade trångbodda Sollentunabor kan erbjudas evakueringsboende.

”Större risk att smittas”

– Vittnesmålen från de värst drabbade områdena är tydliga. Här bor människor trångt. Många jobbar inom samhällsviktiga funktioner, kan inte arbeta hemifrån och måste pendla varje dag vilket utsätter dem för större risk att smittas, säger Joakim Jonsson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50

Kommunen vänder – skridskobanor och fotbollsplaner öppnas igen

Nyheter Grönt ljus för träning utomhus Nu blir utomhusträningar och skridskoåkning återigen möjligt för Sollentunaborna. Från och med i morgon, den 18 januari, ska kommunen successivt öppna de utomhusanläggningar som tidigare hållits...söndag 17/1 15:21