Hårda ord. Olle Burell (S), till vänster, säger att Jonas Naddebo (C) agerar nedsättande mot kulturens tjänstemän. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

S-toppen: "Naddebo spelar Allan Ballan"

Att kulturförvaltningen slimmas med 90 tjänster kommer att märkas på verksamheten. Det säger oppositionens Olle Burell (S). Han kallar det för en panikartad åtgärd. Och tycker att borgarrådet Jonas Naddebo (C) "spelar Allan Ballan".

  • Publicerad 15:12, 6 mar 2019

I december 2018 stod det klart att den blågröna budgeten bantar kulturförvaltningen. Då pratades det om runt 100 tjänster. Det blev 90 stycken som nu försvinner för att nå målet att spara 49 miljoner kronor 2019.

Förvaltningens chef Robert Olsson säger att det inte kommer att drabba verksamheten negativt, då det inte rör sig om till exempel lärare i Kulturskolan. Utan det är främst administratörerna som blir färre. Man organiserar om, satsar på digitala lösningar, centraliserar och sparar lokalhyror.

Olsson säger att de siktar på att hålla de nya budgetkraven, och att de här åtgärderna ger dem förutsättningarna att "fortsätta arbeta för ett rikt kulturutbud" som ska nå ännu fler stockholmare. Det är en analys som socialdemokraternas Olle Burell inte ger mycket för, även om han säger att han har full respekt för en kämpande tjänsteman. Istället riktar Burell sin kritik mot högste ansvarig politiker: kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

– Vi vet vad det betyder att skära 90 tjänster. Även om man löser det genom frivilliga avgångar så är befattningarna viktiga. I en växande stad måste kulturen hänga med i befolkningsökningen, säger Olle Burell.

Enligt honom behövs administratörerna bakom kulisserna: "Det krävs proffs så att andra proffs kan vara lärare."

– Kulturförvaltningen har duktiga administratörer. De går inte och drar benen efter sig. Att som Jonas Naddebo då låtsas att det inte kommer att märkas när många tjänster skärs bort, det är väldigt nedsättande.

"Då spelar man Allan Ballan"

Socialdemokraterna är inte motståndare till en omorganisation av förvaltningen. Där finns massor att göra – men då bör man skjuta till extra pengar för det, planera och organisera noga. Att göra en stor omorganisation för att spara pengar på ett och samma budgetår, kallar Burell för "en panikartad åtgärd".

– Det är orealistiskt att göra det för att täcka en budget och tro att det inte ska drabba verksamheten. Att som Jonas Naddebo säga att kulturpolitik inte är en plats för veklingar, när man som kulturborgarråd får mindre pengar, och agera som man tycker att det är roligt att skära ner – då spelar man Allan Ballan.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Större sparkrav än tidigare

När StockholmDirekt var först med att skriva om det här, i december 2018, så räknade kulturförvaltningen på att 45 miljoner kronor är sparkkravet för 2019.

Nu har man justerat detta och har räknat att de måste minska sina konstnader med 49 miljoner kronor för att nå det blågröna budgetkravet.

För 2020 beräknar man att ytterligare 52 miljoner kronor måste sparas och 2021 är siffran 42 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre