S-toppen Leif Berglund beklagar nazist-uttalanden om politiska motståndare. Foto: Carlos Montecinos/skärmdump från film

S-toppen i Väsby kallade motståndare nazister

Toppolitikern Leif Berglund (S) i Upplands Väsby kallar politiska motståndare för nazister på en film som sprids på nätet. – Ja, det här helt bedrövligt, säger den utpekade KD-politikern Ismo Salmi.

  • Publicerad 11:46, 13 jul 2018

Väsby-politikern Leif Berglund, mångårig socialdemokratisk kommunpolitiker och ordförande i kommunfullmäktige, har hamnat i blåsväder efter att ha pekat ut två andra lokalpolitiker som nazister och inkompetenta.

”Ja, men i vissa lägen skulle han kunna vara en… nynazist alltså”, säger Leif Berglund om KD-politikern Ismo Salmi i den smygfilmade sekvens, som snurrar i sociala medier och som återges här.

– Jag blir väldigt bestört och jag blir väldigt ledsen. Det är också ett sätt som jag ser det från socialdemokraterna att hindra mig i min politiska verksamhet, säger Ismo Salmi, KD-politiker i Upplands Väsby, som är rikskänd för att ofta vara Hells Angels advokat och för att företräda flyktingar som söker asyl i Sverige.

Salmi: Tolererar inte att kallas nazist

Ismo Salmi anser att det som sägs i filmen är rent förtal.

– Jag tolererar inte att jag kallas för nazist. Jag är väl den i kommunfullmäktige som till exempel har angripit Sverigedemokraterna hårdast för deras rasistiska politik.

Filmen, som har spridits sedan i lördags, är mörk och grynig. Ansiktet på mannen som filmas är svårt att urskilja, men rösten är tydlig.

Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att de försöker lägga locket på eller så tycker de själva likadant

Ismo Salmi

Ismo Salmi tvekade inte om att det var socialdemokraten Leif Berglund, som pratar i filmen. Han är förvånad över att varken Leif Berglund själv eller S-ledningen i Upplands Väsby hittills hört av sig. Ingen av dem har tagit offentligt avstånd, menar han.

– Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att de försöker lägga locket på eller så tycker de själva likadant, säger Ismo Salmi.

KD-politikern Ismo Salmi blev bestört när S-toppen Leif Berglund pekade ut honom som nazist i en smygtagen film som spreds på nätet. Foto: Sara Flodin

Ber om ursäkt – flera dagar senare

När Mitt i Upplands Väsby efter många försök når Leif Berglund per telefon sent på onsdag eftermiddag är han fåordig. Han bekräftar dock att han har smygfilmats.

– Det är jag på filmen.

Först på onsdagskvällen väljer Leif Berglund att gå ut med en offentlig ursäkt i den Facebook-grupp, där filmen kommenterats flitigt. Han har inte tidigare, trots flera uppmaningar, kommenterat saken.

Varför går du ut med en ursäkt på Facebook först efter att vi på tidningen kontaktat dig?

– Jag och en nära vän satt och jobbade med det där. Det hade jag inte någon tanke bakom alls. Vi jobbade med vad jag skulle säga på facebook och i media, förklarar Leif Berglund, som förtydligar med att vännen är någon som han har jobbat med politiskt.

Berglund: ”Jag skäms”

Leif Berglund framhåller under telefonintervjun att det som kommit fram i filmen har sagts till en närstående person i ett privat sammanhang. De brukar ha en provocerande jargong när de snackar politik, uppger han.

– Den här gången gick det för långt och det skäms jag för. Skadan är skedd och jag vill be om ursäkt till både Ismo Salmi och Robert Pettersson, säger Leif Berglund och tillägger att han läser innantill i den ursäkt som han lagt ut på nätet.

Han sa det för att ”småjäklas”

Leif Berglund uppger att han inte hade en aning om att det nattliga samtalet på hans balkong smygfilmades.

– Nej, jag är inte medveten om att det filmas och säns live.

Tar du tillbaka att du sagt att Ismo Salmi är nazist?

– Naturligtvis.

Och vad säger du om att du pekat ut Robert Pettersson, lokalordförande i Medborgerlig samling, som ”mycket nazist”?

– Det tar jag tillbaka också.

Ligger det ingenting i det du har sagt?

– Det låg inget i det. Jag har pratat med Robert Pettersson, i går. Vi har inte samma politiska uppfattningar, men han framstår för mig, och har alltid gjort, som en väldigt hederlig person.

Varför sa du då dessa saker som hörs i filmen?

– Det var ju för att småjäklas med den person som jag satt och pratade med.

Kan han sitta kvar?

Leif Berglund har varit aktiv i Väsbypolitiken i över 20 år och har under en lång politisk karriär inom socialdemokraterna haft flera tyngre uppdrag. Han säger också i filmsekvensen att han räknar med att vara kvar på valbar plats inför höstens val.

Kan du efter detta sitta kvar som kommunfullmäktiges ordförande?

– Det kan man spekulera kring, men ingenting är bestämt än, säger Leif Berglund på torsdagen till Mitt i Upplands Väsby.

Tror du att du har dina politiska kollegors förtroende kvar?

– Det återstår att se också.

Berglund polisanmäld för förtal

Både Ismo Salmi (KD) och Robert Pettersson (MED) har krävt Leif Berglunds avgång. När kommunfullmäktige återsamlas i augusti måste han vara borta, anser Ismo Salmi, som överväger att polisanmälan Leif Berglund.

– Det jag kan göra är att polisanmälan det här. För det är ju förtal. Jag kan också avkräva honom ett skadestånd. I sista hand så stämmer jag honom, säger Ismo Salmi.

Robert Pettersson uppger att han redan har polisanmält Leif Berglund. Han godtar ingen ursäkt, säger han.

– Att kommunfullmäktiges ordförande uttalar sig så är mycket allvarligt. Jag tar det väldigt hårt, min familj tar det väldigt hårt, säger Robert Pettersson.