S-toppen i Salem: ”Inte bra om vi förlorar pengar”

Landsbygden och glesbygden behöver mer stöd. Men Salems kommun ska inte behöva förlora nästan 4 miljoner kronor för det. Det menar Salems S-topp Arne Närström som ger kommunalrådet Lennart Kalderén (M) stöd i kritiken mot Löfvens förslag.

  • Publicerad 11:34, 21 aug 2019

Det var i samband med sitt sommartal i värmländska Björneborg som statsminister Stefan Löfven (S) avslöjade att regeringen planerar att ge landsbygden ytterligare pengar genom skatteutjämning mellan kommunerna.

Förslaget möttes inte av några öppna armar från Salems kommunalråd Lennart Kalderén som jämförde förlusten för Salems del (3,8 miljoner kronor enligt kommunalrådet) med motsvarande sex lärartjänster.

Vi kan få andra statliga bidrag

Oppositionsrådet Arne Närström (S)

”Läget är ansträngt”

Inte heller Salems oppostionsråd Arne Närström tycker regeringens förslag är bra.

– S i Salem har inte diskuterat det här än, men det är klart att det inte är roligt. Läget är ansträngt för kommunen, säger han.

”Hela landet behöver leva”

Arne Närström är annars inne på att landsbygden behöver mer stöd.

– Hela landet behöver leva. Men sedan får vi se var pengarna ska tas ifrån.

Salem kan få bidrag

Även om Salems kommun skulle tappa 3,8 miljoner kronor så menar Arne Närström att det i slutändan kan bli ett annat resultat för kommunen.

– Det är ett antal statliga miljarder som ska delas ut till kommunerna efter januariöverenskommelsen. Vi kan få andra statliga bidrag som gör att vi ännu inte vet vad den totala summan blir den 1 januari.