Hyresgästerna vittnar om mögel och kalla lägenheter. Foto: Läsarbild Privat

S-topp hyrde ut bostäder utan värme och varmvatten

Väsbypolitikern Ali Kashefi (S) har tidigare varit kritisk till misskötta bostäder i Väsby. Nu kan Mitt i avslöja att han samtidigt hyrt ut kalla lägenheter som i perioder varit helt utan varmvatten. Förutom värme- och vattenproblemen vittnar hyresgästerna om svartmögel och pipljud från toaletten. Nu hotas han av ett uthyrningsförbud.

  • Publicerad 15:00, 21 sep 2018

Socialdemokraternas Ali Kashefi är i blåsväder. Väsbypolitikern, som är ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott, äger sedan 2016 ett flerbostadshus i Sala kommun. Nu kan Mitt i avslöja att fastigheten misstänks vara i så pass dåligt skick att han riskerar få ett uthyrningsförbud.

Bland annat har hyresgästerna i perioder varit utan varmvatten och värme det senaste året. Bygg- och miljönämnden i Sala kommun skriver i ett beslut om föreläggande att Ali Kashefi har fram till den 30 september på sig att åtgärda problemen.

Enligt kommunen inkom det första klagomålet i januari 2018. Mitt i har talat med flera av hyresgästerna, som menar att problemen började tidigare än så. Förutom värme- och vattenproblemen vittnar de om svartmögel, pipljud från toaletten och om en tvättstuga där varken torktumlare eller mangel fungerar.

Enligt en av hyresgästerna var de under hösten 2017 utan varmvatten i tre månader. När en annan flyttade in fanns det svartmögel på sovrumsväggen och en månad senare fungerade inte värmen.

– En entreprenör som var här och kollade fläckar sa: ”Stick härifrån innan ni blir sjuka”, säger en av hyresgästerna.

Kashefi: ”Det som hänt är bedrövligt”

När Ali Kashefi köpte fastigheten för två år sedan insåg han att underhållet var eftersatt. Han säger till Mitt i att han påbörjat en renovering och har en underhållningsplan.

– Det stämmer att det har varit problem med värmesystemet. Men jag har inte legat med händerna i kors, utan har i omgångar haft olika hantverkare här för att felsöka. Stundtals har det fungerat, för att sen lägga av igen.

– Det som hänt är bedrövligt. Det är självklart att alla hyresgäster ska ha tillgång till varmvatten och värme, så är det bara. Jag kan bara beklaga att det har tagit den tid det har tagit.

Har tidigare kritiserat hyresvärdar

På Socialdemokraternas hemsida berättar Ali Kashefi, som är ledamot i kommunfullmäktige, att han vill ”ha fler hyresrätter till rimliga hyror” och vill ”skapa de bästa förutsättningar för alla, utifrån vars och ens behov”. När tidningen Vi i Väsby i september förra året rapporterade om misskötta bostäder i kommunen sa han: ”När jag hör Väsbybor berätta om hur fastighetsägaren sköter husen blir jag bekymrad.”

Hur tycker du att dina tidigare uttalandena rimmar med det som nu framkommit?

– Det här påverkar inte de beslut som jag är med och fattar om Upplands Väsbys utveckling. Min näringsverksamhet gör jag privat. Det har inget med Socialdemokraterna eller mina politiska uppdrag i kommunen att göra.

Enligt Emelie Jangholt på miljöenheten i Sala kommun har tre olika firmor bekräftat att hela uppvärmningssystemet behöver bytas ut. Ali Kashefi fick innan sommaren veta att det var ”skarpt läge”.

– Vi kom till en punkt då vi sa: ”Nej, nu måste han faktiskt göra någonting” och han fick chansen att fixa och redovisa för oss, men det inkom ingenting.

Ali Kashefi har fram till den 30 september på sig att åtgärda problemen.

– Om han inte kan uppvisa att han uppfyller de allmänna råden om temperatur och att hyresgästerna har tillgång till varmvatten, måste vi titta på vad vi behöver göra. Då är ett av alternativen ett hyresförbud, säger Emelie Jangholt.

Hyresgästerna riskerar ställas på gatan

Ali Kashefi har fått tillstånd att installera bergvärme i fastigheten, men väntar just nu på ett eventuellt ekonomiskt stöd som han ansökt hos länsstyrelsen. Han kan inte svara på när problemen kommer vara åtgärda.

– Jag har goda förhoppningar om att jag så snart som möjligt ska uppfylla de lagkrav som åligger mig som hyresvärd. Jag vill lösa detta och kommer att diskutera fram en kompensation till hyresgästerna för det lidande fördröjningen åsamkat, säger han.

Skulle Ali Kashefi få uthyrningsförbud måste hyresgästerna flytta.

– Det är bostadsbrist överallt. I värsta fall får vi väl bo i tält, säger en av hyresgästerna