Med 19 av 20 valdistrikt räknade ser det ut som att Socialdemokraterna i Ekerö gör stora framsteg. De ökar med nästan sju procentenheter till 21,7 procent.

– Det är helt fantastiskt. Dessutom är vi största parti i regionvalet. Vi är förstås jättestolta, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

– Det är en tydlig markering att man inte är nöjd med nuvarande styre.

"Bra resultat"

Även Moderaterna är nöjda, trots att man inte lyckats bryta en nedåtgående trend med tapp både 2014 och 2018. I år hamnar de på 26,1 från 27,43 procent förra valet.

– Som det ser ut nu har vi kvar de mandat vi haft hittills. För mig är det ett bra resultat, men jag är mycket medveten om att Moderaterna har mycket att bevisa för våra väljare, säger Johan Elfver (M), kommunstyrelsens ordförande.

I morgon börjar arbetet med att föra diskussion för att se om det går att hitta en ny majoritet. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är inget Johan Elfver utesluter.

– Först ska vi vänta in det slutgiltiga valresultatet. Jag ska samtala med mitt parti och ha förhandlingar, och jag vill inte föregripa något om vem vi ska samarbeta med.

Minoritetsstyre sedan 2018

Under mandatperioden som gått har bland annat trafiksituationen, bostäder och trygghet varit viktiga frågor i kommunen.

Sedan 2018 har minoritetsstyret Ekeröalliansen (M, C, KD) styrt Ekerö. Trion har varit tydliga med att de vill samarbeta efter valet. Men annars är det mer öppet. Liberalerna vill inte stänga några dörrar varken åt höger eller vänster. Flera partier har meddelat att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

I Ekerö har Moderaterna har varit största parti sedan 1970-talet och haft posten som kommunstyrelsens ordförande sedan 1980-talet. Men när Ekerös kommunval 2018 summerades stod det klart att Moderaterna tappat en stor del av sitt väljarstöd, fem mandat.

Hade kunnat bli maktskifte 2018

Eftersom även Liberalerna hoppat av Ekeröalliansen och var med och bildade Mälarökoalitionen såg det länge ut att kunna bli ett maktskifte.

Så blev det aldrig, men det blev starten på en ganska rörig mandatperiod. Ungefär halvvägs in i mandatperioden lämnade Liberalerna Mälarökoalitionen som samtidigt upplöstes helt.

Röran fortsatte när Adam Reuterskiöld (M), tidigare kommunstyrelseordförande, inte beviljades sin önskade avgång i våras. Han fick sedan avgå några veckor senare.