Jaana Tilles. Foto: Daniel Díaz

S starkt kritisk till nedläggning

Förslaget att lägga nedläggningen AMA gör Jaana Tilles, S, upprörd. – Det visar att majoriteten inte skött ekonomin rätt.

  • Publicerad 16:21, 1 nov 2018

Hon syftar på det stora underskott som socialnämnden beräknas göra också i år. Det handlar om 28 miljoner som måste hämtas hem genom besparingar i andra nämnder.

Själv hade hon hellre höjt skatten med 50 öre.

– Man kan säga att vi inom S gör det lätt för oss genom att höja skatten. Men vi vill inte lägga ner AMA eller skära i andra verksamheter. Som det är nu får alla förvaltningar minskade budgetramar. 

”Inget får kosta”

Hon är inte oväntat kritisk till alliansens budgetförslag.

– De pratar om modet att gå före. Men så blir det ju inte alls. Ska det ligga på en så barnslig nivå att moderata kommunalråd tävlar om att ha lägst skatt? Är vi valda för att driva utvecklingen framåt eller för att hålla skatten nere? Den här fantastiska kommunen kommer inte till sin rätt med allianspolitik. Ingenting får kosta och det blir bara hårdare besparingar.

För Parisa Liljestrand är nedläggningen självklar.

”Titta på resultaten”

– Om kommunen ska bedriva arbetsmarknadsverksamhet så bygger det på att få ut människor i arbete. Då får man titta på resultaten. Vi har två enheter i dag, AMA och VAC. Jämför man deras arbetssätt och resultat ser man att den ena får ut fler människor på den öppna arbetsmarknaden. Och för min del är det onödigt att två gör samma sak.

Samtidigt som ni planerar besparingar vill ni sänka skatten på sikt. Hur går det ihop?

– Vi gick till val på  oförändrad skatt och om möjligt sänkt skatt. Nu har vi oförändrad skatt och vill se till att vi alltid får mesta möjliga nytta för skattepengarna. Digitaliseringar och effektiviseringar ihop med en befolkningsökning i kommunen gör att vi med tiden kommer att kunna sänka skatten. Men vi gör det bara om vi ser att det går.