Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden, försvarar höjningen av båtavgifterna. Foto: Collage

S: ”Skatt ska inte gå till båtplatser”

Idrottsnämnden klubbade på tisdagen igenom beslutet att fördubbla båtavgifterna i Stockholm, något som kritiserats från flera håll. Nu bemöter Socialdemokraterna kritiken. – Vi tror inte att skattebetalarna är villiga att finansiera stadens båtliv, säger Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

  • Publicerad 14:20, 22 nov 2017

Som Mitt i tidigare berättat klubbades beslutet om att fördubbla båtavgifterna under tisdagskvällen.

Anledningen är att de nuvarande avgifterna inte täcker underhållskostnaderna för Stockholms hamnar som på vissa ställen har akuta renoveringsbehov.

”Bara 100-lappen mer i månaden”

Höjningen har kritiserats från flera håll. Bland annat från båtägarna och Liberalerna som tycker att en 100 procentig höjning är för stor.

– Jag förstår att folk blir arga när de hör ”fördubbling”. Men man ska komma ihåg att vi haft låga avgifter tidigare, och det här handlar endast om arrendeavgift som i snitt, per båtägare, legat på cirka 1000 kronor. Höjningen innebär att varje båtägare i snitt bara får betala under 100-lappen mer i månaden, säger Alexander Lindholm (S), ordförande i idrottsnämnden.

Men båtägarna har även riktat kritik mot att de själva ska stå för underhållet.

– Staden har misskött sin egendom, och bara underhållit det mest akuta. Därför är det fel att vi ska stå för hela underhållskostnaden. Staden måste vara med och ta sitt ansvar, säger Sören Löfgren, vice förbundsordförande i Saltsjön-Mälarens båtförbund.

– Om vi inte höjer avgifterna måste skattebetalarna stå för kostnaderna i stället, och vi tycker inte de ska subventionera båtägande. Jag tror inte heller att folk i allmänhet är villiga att betala skatt för att finansiera stadens båtliv, svarar Alexander Lindholm på kritiken.

Prioriterar barn och ungdomar

– Vår prioritet ligger på barn och ungdomar som idrottar, där vill vi i första hand lägga pengarna. Båtklubbarna gör ett gott arbete och håller igång en folkrörelse, men de ska finansiera sig själva.

Liberalerna vänder sig främst mot att avgifterna höjs med 100 procent direkt. Deras förslag är i stället att höja avgifterna 20 procent per år, i fem år.

Men även här försvarar Alexander Lindholm beslutet.

– Att höja stegvis är inte nog. På vissa ställen är underhållen akuta och vi skulle under de här fem åren ändå få ta pengar från skattebetalarna. Förslaget känns väldigt populistisk och något som Liberalerna tar på volley, säger han.