Socialdemokraterna blir som väntat största parti i Botkyrka kommun med 31,3 procent av rösterna, när bara ett valdistrikt återstår att räkna.

Men kollegorna i majoriteten som styrt Botkyrka sedan valet 2018 har det gått sämre för. MP, L och KD tappar totalt 3,8 procent. Centerpartiet gick fram något med 0,2 procent.

Enligt valmyndighetens preliminära mandatfördelning innebär det att Mittenmajoriteten inte längre är i majoritet. Tillsammans samlar de enligt denna beräkning endast 37 mandat och 38 behövs för majoritet.

Mandatfördelning högst osäker

Partierna som tidigare varit i opposition, M, Tullingepartiet, SD och V, samlar i sin tur 38 mandat. Här sticker två ut särskilt: V går framåt från 9,1 till 10,6 procent av rösterna och SD ökar till 12,5 från 11,4. Moderaterna i sin tur backar till 13,6 procent från 15,2.

Dessa partier är däremot ingen samlad majoritet och inte ett troligt alternativ till en ny majoritet.

Men, och det här är ett stort MEN, det finns något som kan förändra mandatläget i kommunen, nämligen ifall ett nytt parti tar sig över 2-procentsspärren och därmed snor mandat från övriga partier. Det ser troligt ut, eftersom kategorin "övriga partier" i Botkyrkavalet får 2,9 procent. Flera lokala röster tror att det är Partiet Nyans som gått fram starkt och att de kan ta sig in.

Brokig allians har styrt Botkyrka

De senaste fyra åren har en mittenmajoritet, bestående av S, C, L, MP och KD, styrt Botkyrka kommun. Att den brokiga alliansen fortsätter regera ihop var inget som någon av de berörda partierna uteslöt innan valet. Mitt i har under söndagskvällen sökt kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) för en kommentar kring det preliminära röstresultatet.

Här hittar du hela Mitt i:s valbevakning i Botkyrka och Salem.