När simhallarna nu åter är öppna som vanligt och det är högtryck på simskolorna borde staden sänka sina avgifter för alla barn och bli mer generös med den simskolerabatt som ges till de som har det sämst ekonomiskt ställt. Det föreslår Socialdemokraterna i stadshuset.

https://www.mitti.se/nyheter/stor-oro-infor-badsommaren-simkunnighetsskuld-tornar-upp-sig/repufh!K1jtsUWYzG605zryOZNRvg/

Redan idag kan barn till föräldrar som har en mycket låg inkomst få gå en kommunal simskolekurs för 200 kronor.

Oro för dyrare simlektioner

Men det är för få som kvalar in för att få rabatten, anser Socialdemokraterna, som också varnar för att fler hänvisas till en dyrare simskola när föreningslivet tar över en allt större andel av simundervisningen.

Förra året stod staden för 53 procent av undervisningstimmarna och föreningarna för 47 procent. Men efter ett budgetuppdrag från den grönblåa majoriteten är förhållandet i höst det omvända och föreningslivet står nu för en majoritet av undervisningstiden.

Det här är ett problem, menar Alexander Ojanne, S-ledamot i idrottsnämnden, eftersom föreningarnas simskolor generellt kostar mer. Föreningarna ger inte heller samma socioekonomiska rabatt som staden.

– Det här skapar ytterligare en tröskel för att sätta barnen i simskolan. Det får inte bli en klassfråga vilka som går i simskolan, säger han.

Idrottsborgarrådet: Kan nå fler

Tidigare i år har också Vänsterpartiet föreslagit att alla sexåringar i staden ska få gratis simskola för att få upp simkunnigheten i samtliga stadsdelar, men det avvisas av majoriteten.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) tror istället att staden kan nå ut till fler barn om det blir fler föreningar som erbjuder simskola. Dessutom menar hon att chansen att barnen fortsätter att idrotta även efter simskolans slut ökar om de är med i en förening.

https://www.mitti.se/nyheter/inga-badvakter-pa-stockholms-badstrander-i-sommar/repufq!6kfMyYl7jDJfaRwBqMlAAA/

Hon ser ingen risk för att en högre avgift i en förening kan leda till att barn från ekonomiskt svaga familjer tvingas välja bort simundervisningen. Staden kommer fortsätta med sin reducerade avgift och erbjöd också gratis simskola på Järva- och Nälstabadet för förskoleklasser i somras, uppger Karin Ernlund.

– Vi har också gjort en satsning på att nå ut med information om vår simskola i ytterstadsområden där vi idag har lågt deltagande i våra simskolor, säger hon.