BUDGETBRÅK. Rasmus Jonlund, (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd tillbakavisar kritiken från Arvid Vikman, (S) om att stadsdelen bara lägger pengar på hög. Foto: Per Brandt/Mostphotos/Christoffer Röstlund Jonsson

S rasar över Kungsholmens vinstprognos

Lägg inte pengar på hög utan på äldreomsorgen! Oppositionen är kritiska till vinstprognosen för Kungsholmen. Men enligt stadsdelsnämndens ordförande är de fel ute.

  • Publicerad 11:21, 22 jun 2021

Förra året gick Kungsholmen 22 miljoner plus vilket flyttades över till i år. Nu visar nya siffror att det beräknas växa ytterligare till ett överskott på 27 miljoner i år.

Det har fått Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i stadsdelen att gå i taket på nytt, precis som när budgeten presenterades. I en skrivelse kräver de en handlingsplan för hur överskottet kan användas för att stärka äldreomsorgen med fasta anställningar och rätt till heltid.

Här är grönblåas fokus på Kungsholmen

Enligt gruppledaren Arvid Vikman (S) fick Kungsholmen 20 miljoner kronor förra året och att de inte används utan blir överskott ”ger en bitter eftersmak” efter pandemiåret.

– Många miljoner skulle man säkert kunna använda direkt. Men majoriteten pratar om en osäkerhet kring hur många som kommer att vilja bo på äldreboenden. Så förbättrar man inte äldreomsorgen, säger han.

– Jag tror att vi har stort stöd för det här hos Kungsholmsborna. De pengar som regeringen har delat ut ska användas, inte läggas på hög. 

Större problem

Överskottet beror på en underbeläggning på äldreboendena, vilket är ett större problem, enligt Rasmus Jonlund (L) stadsdelsnämndens ordförande, då det innebär att ”äldre med vårdbehov inte får dem tillgodosedda och att anhöriga får ta ett större ansvar än de skulle behöva”.

Många verkar helt enkelt tveka inför att ta en plats på äldreboenden i pandemins spår. Att informera om att de har säkra boenden är något stadsdelen nu jobbar hårt med, enligt Rasmus Jonlund.

- Jag förstår att det kan sticka i ögonen, men vi måste ha lite is i magen och inte känna att pengarna brinner i fickan. Vi ska ha en trygg vård för de äldre men kan inte skapa nya långsiktiga kostnader då vi kanske inte har de pengarna nästa år, säger han.

– Prognosen är fortfarande osäker. Vi hoppas ju fortfarande att fler ska flytta in på våra äldreboenden och då blir det en helt annorlunda ekonomisk situation. 

Att det snålas eller inte satsas på personalen tillbaka­visar han också.

– Vi har blåst på med bemanningen för att kunna ha en säker miljö med exempelvis kortvård. Det har varit en rejäl ökning. Vi jobbar också för att de som vill ha heltid ska kunna få det.