Emilia Bjuggren (S), vid ett besök hos orkesterskolan El Sistema i Bredängsskolan i våras. Foto: Märta Lefvert

S rasar mot att Kulturhuset ska leva på sponsorer

Kulturborgarrådet Jonas Naddebos politiska ambitioner kan bli ett hårt slag för Kulturhuset Stadsteatern och slå sönder arbetet med att sprida kulturen till alla grupper i samhället. Det anser oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

  • Publicerad 14:08, 13 nov 2018

Centerpartisten och kulturborgarrådet Jonas Naddebo vill kraftigt minska stadens bidrag till Kulturhuset Stadsteatern. Intäkterna ska på sikt mest komma från sponsorer, mecenater och biljetter, är Centerpartiets vision.

Hårresande, tycker oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

– Det skulle bli ett otroligt hårt slag mot Kulturhuset Stadsteatern, och leda till kraftiga neddragningar. Inte ens om alla landets rika välgörare bidrog med pengar skulle det räcka, säger Emilia Bjuggren, som var kulturborgarråd när de rödgröna styrde.

”Ska inte vara en klassfråga”

I dag får Kulturhuset Stadsteatern cirka 360 miljoner kronor i koncernbidrag per år från Stockholms stad. Socialdemokraterna har tagit fram siffror som visar att kulturlivet i Sverige får cirka 22 miljoner kronor per år från mecenater. Från sponsorer får kulturlivet i hela landet cirka 90 miljoner kronor (enligt Kultur- och Näringslivs beräkningar, 2007).

Summan för hela landet är alltså betydligt lägre än den Kulturhuset Stadsteatern skulle behöva samla in, konstaterar Emilia Bjuggren.

– Det innebär att man skulle bli tvungen att höja biljettpriserna kraftigt och fokusera lika starkt på publiksuccéer som privatteatrarna. Det är inget fel på deras föreställningar, men stadsteatern ska också vara förnyare och ha plats för både breda och smala föreställningar, säger hon och tillägger:

– För mig är det också grundläggande att det inte ska vara en klassfråga, om man har råd att gå på teater eller ta del av annan kultur.

Kritisk mot kulturpeng

Bjuggren är också kritisk till Centerpartiets förslag om en ”kulturpeng”, som det blågröna styret nu ska utreda. Tanken är att stadens barn och unga ska få en summa pengar för att kunna ta del av kultur och skapa kultur.

– Att dela ut en kulturpeng är inte samma sak som att jobba aktivt och uppsökande med barn och unga. Jag är rädd för att det uppsökande arbete som vi gjorde nu slås sönder. När vi styrde hade vi extremt stort fokus på att alla skulle få del av kulturen. Jonas Naddebo verkar mer inriktad på hur privata entreprenörer ska kunna tjäna pengar på kulturen, säger hon.

”Hot mot konst med hög kvalitet”

Ännu en sak som Socialdemokraterna har reagerat på är Jonas Naddesbo uttalande om en-procentsregeln. I en intervju i Svenska Dagbladet sa han att regeln (som innebär att byggbolagen måste lägga en procent av kostnaden för ett bygge på konst) ”kan leda till väldigt konstiga beslut”. Dessutom skrev Centerpartiet i sitt budgetförslag för 2018 att en-procentsregeln ofta leder till ”underliga bedömningar av vad som kan godtas som konst.”

– Det har hittills varit en viktig regel att politikern inte ska lägga sig i kulturens utformning. Om politiker börjar göra det blir det ett hot mot offentlig konst med hög kvalitet, säger Emilia Bjuggren.

Jonas Naddebo ger en kommentar senare denna vecka.

Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo. Foto: Anna Z Ek

Fakta

Har redan varit i blåsväder

Centerpartisten Jonas Naddebo har bara varit kulturborgarråd i ett par månader, men har redan skapat het debatt.

Först kom hans utspel om att privatisera biblioteken i Stockholms stad.

Där stötte han på stor patrull – inte bara från oppositionen utan också från Miljöpartiet, koalitionspartner i det grönblå styret.

Naddebo fick backa, och förklara att majoriteten inte har något gemensamt förslag om privatisering av biblioteken.

Visa merVisa mindre