Oppositionsborgarrådet Olle Burell (S) går till hårt angrepp mot kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: Stockholms stad / Hamid Ershad Sarabi

S rasar efter minskade öppettider på biblioteken

Björkhagens bibliotek har tvingats minska öppettiderna och fler bibliotek i Stockholm riskerar att behöva följa efter när staden omorganiserar biblioteksverksamheten. Nu går Socialdemokraterna i Stockholm till hårt angrepp mot kulturbudgeten.

  • Publicerad 14:22, 19 sep 2019

Björkhagens bibliotek har tvingats stänga på söndagar och ytterligare ett 15-tal bibliotek i Stockholm riskerar att tillfälligt behöva dra ner på sina öppettider till följd av den omorganisation som just nu pågår inom biblioteksverksamheten i Stockholm.

Nu riktar Socialdemokraterna i Stockholm ny hård kritik mot den grönblå majoriteten.

– Jonas Naddebo (Kulturborgarråd reds anm.) har flera gånger offentligt lovat att stockholmarna inte ska märka av den minskade kulturbudgeten. Och vi får bevis på bevis att det inte stämmer. Det här är ett flagrant exempel på att hela deras kulturpolitik är något slags kejsarens nya kläder, säger oppositionsborgarrådet Olle Burell (S).

15 bibliotek kan tvingas ha mindre öppet

"Fel i den tid vi lever"

Omkring 35 anställda har hittills försvunnit i samband med den omorganisation som pågår inom Stockholms stadsbibliotek, och som beräknas var färdig i början på november. Fram till dess ersätts inte oplanerad korttidsfrånvaro på stadens bibliotek, vilket har resulterat i personalbrist med tillfälliga stängningar som följd.

– I en tid när vi blir allt mer vana vid att det är öppet alla dagar i veckan, och senare på kvällarna, för människor som lever ett stressat liv minskar man öppettiderna på biblioteken. Det är helt fel i den tid vi lever och jag hoppas att stockholmarna reagerar emot det, säger Olle Burell.

Oro på Stadsbiblioteket efter sparkrav

Slår ifrån sig

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) håller inte med om kritiken.

– Självklart är det olyckligt att vi är i den situation vi är i nu. Det pågår en omställning av personalen eftersom vi sett att det behöver göras justeringar av organisationen. Och tyvärr har det dragit ut på tiden. Vi måste respektera de fackliga förhandlingar som pågår och det gör att vi har förändrade tillfälliga öppettider utan möjligt att ersätta någon vid sjukdom, säger Jonas Naddebo.

Enligt Jonas Naddebo är den uppkomna situationen inte kopplad till besparingar eller de minskade anslagen till biblioteksverksamheten i Stockholm. Enligt honom ska situationen för biblioteken bli bättre i november.

– Under omställningen kan det se ut så här, men det är ingen långvarig situation. Det är inte beroende på resurserna, det handlar om att vi ställer om till en ny organisation med större flexibilitet.  Under den här perioden gör Stadsbiblioteket allt de kan för att justera sina öppettider och ha så mycket öppet som möjligt. Det här handlar om att ställa om för att möta framtidens behov, säger Jonas Naddebo.

Vilka är framtidens behov?

– Det vi ser är att vi behöver jobba mer flexibelt inom biblioteken och ha öppet när besökarna vill möta oss, säger han.