OSTIGT. En trång tomt ger huset en speciell trekantslook. Foto: utopia

S-protester mot Osthus

Nya studentbostäder i Gubbängen möter hårt och ilsket motstånd från politiker. Nu ser Osthuset ut att hyvla Socialdemokraterna i två. – Vi säger nej, säger lokal S-ordförande.

  • Publicerad 10:15, 29 jan 2015

Det gäller ett 40-tal nya studentbostäder på Knektvägen precis vid tunnelbanestationen. Det så kallade Osthuset, med byggstart 2016, klubbades igenom under förra mandatperioden. Men maktskiftet ska inte påverka då inget parti är emot att det byggs just små ettor och tvåor för studenter.

Inom ett parti stretas det dock emot en hel del. Förra veckan var det samrådsmöte och Socialdemokraterna i Gubbängen/Hökarängen lämnade in ett officiellt yttrande, undertecknat av ordförande Gunnar Sandell, före detta ordförande i Farsta stadsdelsnämnd. Det är mycket ilsket. Många anledningar till att de säger nej räknas upp.

De protesterar mot "den brutala inplaceringen" i parken och att Knektvägen inte kan "svälja mer trafik”. Bostadshuset bakom Osthuset skulle påverkas mycket negativt av det ökade antalet grannar, precis som en närliggande förskola. Även den väg i närheten där Gunnar Sandell själv bor i ett relativt nybyggt hus, och är vice ordförande i sin bostadsrättsförening, nämns som redan för hårt trafikerad.

(S)tadshuset fortfarande positivt

När planen drogs upp uttalade sig S om att ”bebyggelsen utgör ett välkommet tillskott” och att Osthuset var ”mycket välkommet”, trots att det initierades av den borgerliga majoriteten. Det tycker S fortfarande. I stadshuset. Roger Mogert är stadsbyggnadsborgarråd:

– Nu har det här ärendet inte varit uppe i nämnden under min tid. Men jag är positiv och tycker det är ett väldigt bra projekt. Stockholm växer och vi behöver nya bostäder, säger Roger Mogert.

Vad tycker du om att S stretar emot lokalt?
– För oss är det viktigt med lokalt engagemang, annars vore varje S-förening bara en hejarklack för oss i stadshuset. Och så ska det inte vara, det ska vara högt i tak. Avdelningen där är väldigt aktiv och den demokratiska ordningen måste ha sin gång. Men vi måste se till hela staden. Vi för en dialog med dem, säger Roger Mogert.

Enligt Gunnar Sandell har han skickat skrivelsen till Roger Mogert utan att få svar. Han påverkas inte av att moderpartiet fortfarande är positivt.

– Absolut inte, säger Gunnar Sandell. Det här påverkar vår miljö.

Talar du inte i egen sak?
– Alla talar väl i egen sak för något. Alla som är med i den lokala S-föreningen bor i området. Det påverkar vår miljö.

Men du blir väl granne med huset?
– Jag bor 4-500 m därifrån. Jag går förbi platsen där det ska byggas varje dag. Det här påverkar hela Gubbängens boendemiljö. Vi är stolta över vår förort och det här området är det första du ser när du kommer hit med tunnelbanan. Vi tycker att det är trevligt att det ser ut som det gör nu och vill att det ska fortsätta se trevligt ut, säger Gunnar Sandell.

"De lokala sossarna jagar Mogert"

Lars Bäck är vänsterpartist och har sedan en kort tid tillbaka Gunnar Sandells gamla jobb som ordförande i stadsdelsnämnden.

– Det nya huset kommer att hamna 20 meter framför det redan befintliga huset. Det är jämförbart med att smälla upp en tvåvåningskåk fem meter framför en annan tvåvåningskåk, säger Lars Bäck.

Han vill inte förekomma vad de rödgröna i Farsta stadsdel kommer att enas om innan Osthuset hamnar på menyn i nämnden.

– Jag tror att vi lokala rödgröna kan enas om en gemensam syn. Då förstår du nog vad vi tycker om saken.

Om splittringen inom S säger Lars Bäck så här:

– Utan att nämna några namn kan jag säga att de lokala sossarna jagar Roger Mogert. De är på hugget.