Lämnar. Järvaprofilen Mohamed Nuur avslutar alla sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna och går med i Vänsterpartiet. Foto: Claudio Britos

S-profilen i Järva byter parti

Mohamed Nuur har blivit en av Järvas främsta profiler inom politiken och Socialdemokraterna. Nu lämnar han partiet. "Jag är besviken", säger han.

  • Publicerad 13:57, 21 jan 2022

Den 9 januari kallade S-politikern Mohamed Nuur till en presskonferens där han meddelade att han lämnat sina politiska uppdrag för Socialdemokraterna, för att i stället gå med i Vänsterpartiet.

Nuur, som varit aktiv inom S i sju år och samtidigt blivit ett känt namn, framför allt i Järvaområdet, säger att han inte kan stå för vartåt partiets politik barkat under de senaste åren.

– Jag är en person som inte bara tänker på hur jag ska klara mig på dagarna och i min karriär, utan också på hur jag sover om nätterna. Det går helt enkelt inte längre.

2015 valdes Mohamed Nuur till Tensta socialdemokraters ordförande. Två månader efter att han tillträtt inleddes den mordvåg som så många Järvabor därefter tvingats leva nära.

Mohamed Nuur säger att hans politiska arbete sedan dess gått ut på att motverka kriminaliteten och vara en röst åt Järvaborna.

Socialdemokraternas politik har dock förändrats, tycker han. Under åren anser han att politiken som gäller migration, bistånd, kriminalitet och frågor gällande marknadshyror och LAS har svängt åt höger och blivit mindre medmänskliga.

Att S på riksplanet sedan valde att regera på en budget som SD haft inflytande över blev droppen.

Folket först. Mohamed Nuur tycker det är viktigare att stå upp för det han tror och att vara en röst för Järvaborna, än att vara sitt parti till lags. Foto: Claudio Britos

Utvecklas. "Det jag vet säkert är att det skett massor av positiv förändring i orten, samtidigt som vi haft sorg", säger Mohamed Nuur om de senaste åren i Järva. Foto: Claudio Britos

Vill se mer förebyggande

Enligt Nuur har målet med hans egen politik aldrig varit att göra karriär, utan att kämpa för det han tror på.

– Föräldrar, syskon och vänner i våra områden har förlorat och förlorar personer de älskar allra mest. Det finns inget utrymme för hyckleri och att vända kappan efter vinden för att klättra på den politiska stegen. När det kommer till mitt parti eller att vara lojal mot folket och det jag tror på så är det i slutändan ett lätt val.

Under uppväxten i Tensta fanns där både banker, systembolag och andra inrättningar som försvunnit genom åren. Förorterna glöms bort och urholkas av felaktiga politiska beslut, anser Mohamed Nuur, samtidigt som han tycker att retoriken och förslagen kring hur man ska lösa problemen i Järva går åt fel håll.

– De flesta partier, även S ibland, blir nervösa och pratar om förebyggande arbete som att det vore typ Bamse, något alldeles för mjukt och löjligt. Men all forskning säger att det är där grundlösningen ligger, i att satsa på förskola, skola, socialtjänst. Gör man inte det kommer det gå åt helvete. Där är vänstern mer på min linje.

"Allt större engagemang"

Exakt vad han kommer att ha för position inom V vet han inte än, men tillägger att det inte är det viktiga.

– Jag vill fortsätta kämpa för det jag står för, det är allt. Det jag vet säkert är att det skett massor av positiv förändring i orten, samtidigt som vi haft sorg. Jag ser ett allt större engagemang, en kämparglöd, folk utbildar sig och tar för sig. Människor här verkar känna att det är värt någonting att göra sin röst hörd. Nu krävs bara rätt förutsättningar också.

Mohamed Nuur

Bor: Tensta

Ålder: 30

Familj: Gift och två barn

Politik: 2015 valdes han till Tensta Socialdemokraters ordförande.

2018 fick han näst flest personröster i Stockholms valdistrikt till riksdagsvalet med 2751 personkryss, trots att han var nummer 17 på listan.

I fjol valdes han till ersättare i riksdagen. Han har även varit ersättare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och i socialnämnden. I januari 2022 meddelade han att han lämnar S för V. 

Visa merVisa mindre