Kritisk. Vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, Elvir Kazinic, är förvånad över det blågröna styrets agerande. Foto: Emma Löf Hagström

S: Processen har varit odemokratisk

Det formella beslutet om att lägga ner Reactor och Ungdomens hus klubbas i slutet av november. Oppositionen i Rinkeby-Kista är kritiska till att den blågröna majoriteten trots det redan gått ut med planen.

  • Publicerad 08:00, 25 okt 2020

Ungdomens hus i Rinkeby och Reactor i Husby ska stängas för gott, efter att stadsdelen gjort en oberoende utredning om läget på de båda ungdomsgårdarna.

Elvir Kazinic (S) är vice ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd. Han säger att han är medveten om de bristfälliga miljöerna och problemen som ungdomsgårdarna tampats med, men är mycket kritisk till hur de grönblå har hanterat ärendet.

– Vi vet att det finns enorma brister, men Dousa gick ut i media och gav beskedet om att de skulle stänga ner verksamheterna, utan att ens meddela oppositionen först. Vi visste ingenting, hann inte uttala oss och hade inte ens fått ta del av rapporten när informationen släpptes. Allt känns väldigt märkligt, säger Elvir Kazinic.

Beslut tas i november

Elvir Kazinic är särskilt skeptisk till hur de styrande hantera frågan med personalen.

– Att gå ut och tala om att man vill byta ut stora delar av personalen känns extremt oprofessionellt och ovärdigt. Vi ska inte blunda för problemen, men vi ska hantera det på ett sätt som blir bra för alla, säger han.

Beslutet om att stänga verksamheterna tas officiellt på nämndens sammanträdande i slutet av november.

– Först då kan vi säga hur vi ser på situationen. Vi är inte emot förändring och vet att verksamheterna behöver förbättras och utvecklas; vi måste samarbeta, stoppa rekrytering till kriminella gäng och skapa en trygg miljö för unga där de ska vilja hänga. Det är vi alla rörande överens om. Men att gå ut med det här på det här sättet är rent av odemokratiskt, säger Elvir Kazinic.