S-politiker: Låt kommunen betala elevers lunch på restaurang

Låt Nacka kommun subventionera luncher på lokala restauranger för de gymnasieelever som nu pluggar hemifrån. Det föreslår oppositionsrådet Khashyar Farmanbar (S) med anledning av coronakrisen.

  • Publicerad 05:30, 24 mar 2020

– Det blir ett stöd för lokala näringslivet som nu har svårt med färre kunder och tryggar maten för de ungdomar som nu är hemma och inte alltid får i sig en näringsriktig lunch, säger han.

Ett liknande upplägg föreslogs i förra veckan av den politiska majoriteten i småländska Kalmar. Khashyar Farmanbar hoppas nu att Alliansen i Nacka nappar på idén, som han menar skulle kunna finansieras med en del av skolpengen.

– Jag tror att det här skulle behöva sjösättas snabbt, säger han.

Hur skulle det fungera rent praktiskt?

– Rent praktiskt kommer man överens om vad en dagens lunch kostar och så får de restauranger som vill vara med. Tanken är inte att eleverna ska flockas på restaurangerna utan att de kan beställa mat och hämta med sig.

De ska hålla sig hemma och inte sprida smitta

Mats Gerdau (M)

Förslaget får inget gehör hos kommunalrådet Mats Gerdau (M) som anser att det är problematiskt ur ett smittskyddsperspektiv:

– Jag förstår tanken och kan sympatisera med behovet att stödja våra restauranger. Men det här initiativet är felriktat. Syftet med att gymnasierna stängde är ju att eleverna ska sitta hemma och studera. De ska hålla sig hemma och inte sprida smitta. Om 4000 nackaelever ska hämta mat måste de ut på stan och då skulle vi lika gärna kunna öppna skolorna igen, säger han.