Även Sverigedemokaternas skadeståndsyrkande på 600 kronor avslogs när kvinnan friades. Foto: Läsarbild Privat bild + Mostphotos

S-politiker friades för rivna valaffischer – nu överklagas domen

En Socialdemokratisk politiker misstänktes för vandalisering av Sverigedemokraternas valaffischer i Sundbyberg. Kvinnan åtalades, men friades sedan av tingsrätten. Nu överklagas domen.

  • Publicerad 09:38, 30 okt 2019

Den 22 augusti 2018 såg en privatperson och SD:s gruppledare i Sundbyberg, Gary Aelius, två kvinnor på stegar längs Rissneleden som drog i SD:s valaffischer.

Ingen av dem ska ha sett kvinnorna ta ner affischerna, men ett antal av Sverigedemokraternas affischer låg på marken intill dem.

En av kvinnorna åtalades för skadegörelse. Innan valet var hon ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i en annan kommun.

S-politiker ska ha rivit ner SD:s valaffischer

Drog tillbaka uppgifter

Kvinnan har sagt i polisförhör att den andra kvinnan, en politiker från Storbritannien, plockat ner flera av SD-affischerna. Men de uppgifterna drog hon senare tillbaka i tingsrätten.

Hon har hela tiden nekat till brott och menat att hon vid tillfället ordnade med egna valaffischer för Socialdemokraterna.

Friades av tingsrätten

I september stod det klart att kvinnan frias av Solna tingsrätt.

Tingsrätten menar att det inte går att bevisa att affischerna förstörts eller skadats och att kvinnan därför inte kan dömas för skadegörelse.

Överklagas till hovrätten

Men nu har åklagare Åsa Skog skickat in en överklagan till hovrätten.

– Man kom fram till att det var kvinnan som hade dragit ner affischerna på marken, men tingsrätten tyckte inte att SD drabbats av någon skada för detta, det tycker jag är fel bedömning, säger Åsa Skog.

På vilket sätt har detta skadat Sverigedemokraterna?

– Eftersom affischerna inte kunnat återanvändas, valaffischer kostar ju pengar.

EU-affischer nedrivna – MP har redan gjort fem polisanmälningar

Efter valet har kvinnan inte längre några politiska uppdrag för Socialdemokraterna i sin hemkommun.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inställda pendeltåg och förseningar i trafiken

Nyheter Spårfel drabbar morgonpendlarna Det är en bökig morgon för många pendlare med förseningar och inställda avgångar i pendeltågstrafiken. Orsaken är ett spårfel och signalfel mellan Spånga och Sundbyberg.onsdag 22/9 7:34

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15