Maria Fägersten (S), skolnämndens ordförande, träffar Mitt i på Haninges kommunhus. Foto: Filip Magnusson

S: Oppositionen kan inte minska barngrupperna

Grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge, Maria Fägersten (S), menar att Liberalernas 17,5 extra miljoner till skolan inte hade påverkat barngrupperna i förskolan.

  • Publicerad 06:00, 14 maj 2018

Maria Fägersten (S) svarar nu på förskolekritiken från oppositionen, som kommer efter förskoleupproret #pressatläge och förskolegruppernas storlek i Haninge.

Ny statistik från Skolverket visar att det i snitt finns 17,6 barn per avdelning i Haninge. Länssnittet ligger på 15.8 barn, och bara Upplands Väsby och Salem har större barngrupper än Haninge i länet.

Men Maria Fägersten tycker att det är att göra det för lätt för sig att hävda att 17,5 miljoner extra till skolan, som Liberalerna föreslog, skulle förändrat i kommunens förskolor. Hon träffar Mitt i på Haninges kommunhus inför ett möte.

Kvalitetsfokus

– Det är möjligt att deras skolbudget hade kunnat göra någon skillnad, men den hade inte påverkat barngruppernas storlek i Haninge överhuvudtaget, säger hon.

– Vi har starkt fokus på kvalitet i våra förskolor och har regelbundna uppföljningar, fortsätter hon.

Hon hävdar också att oppositionen alltid tittar mest på skolan.

– De har alltid större skolbudgetar. Men med den socioekonomiska grund Haninge kommun har så känner vi att vi också behöver lägga stora pengar på socialförvaltningen och vår kultur- och fritidssektor, säger hon.

Och det stämmer att S-styrets gällande budget för socialnämnden är högre än Liberalernas.

I år ligger socialtjänstens budget i Haninge på 878,5 miljoner, Liberalerna föreslog 870 miljoner.

Däremot föreslog Liberalerna fyra miljoner mer till kultur och fritid, totalt 207 miljoner.

Tobias Hammarberg (L), oppositionens gruppledare i skolnämnden, menar att förskolesituationen är extra allvarlig i Vega där förskolepersonal just nu försvinner trots stor inflyttning.

Mobil förskolebuss

Maria Fägersten kommenterar Vega såhär:

– Det är hittills en förälder i Vega som varit i kontakt med mig kring att man tvingats ha sitt barn på förskola i en annan kommundel. Vi har utökat förskolan Alprosen med tillfälliga avdelningar och den mobila förskolebussen i Vega är på plats i december i år.

Men hade ni kunnat vara bättre förberedda gällande förskolesituationen i Vega?

Det är klart att man önskat att byggprocessen med den nya förskolan i Kolartorp gått snabbare, men tyvärr är den inte påbörjad.