STÄNGT. Tills vidare. Men enligt kommunpolitikern arbetar man med att kunna öppna så fort man kan. Foto: Mostphotos

S: Öppna biblioteket i Solna centrum

"Öppna biblioteket i Solna centrum för besökare" lyder uppmaningen från Socialdemokraterna i Solna. Men enligt ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Peter Edholm (L), är det inget politiskt beslut.

  • Publicerad 11:47, 7 sep 2020

– Biblioteket i Solna centrum är det största i staden och den är mest populär. Kapacitet finns för att följa begränsningarna som gäller under pandemin, och det finns en vilja att öppna. Både från personal och besökare, säger Faradj Koliev (S), andra vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sedan pandemins framfart började lugna ner sig har han lobbat för att öppna upp biblioteket för besökare. Därför ställer han sig frågande till varför man inte har beslutat att tillåta besökare i september.

Men riktigt så enkelt är det inte. Det menar kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm (L).

– Det har inte varit ett politiskt beslut att stänga biblioteket. Det är något som har bestämts av kommunens tjänstemän. Samtidigt har vi en kontinuerlig dialog hela tiden om när vi ska kunna öppna igen, säger han.

När kan det tänkas ske?

– Så fort omständigheterna tillåter det. Jag kan inte lova ett exakt datum, men det ligger inte allt för långt bort i tid.

Biblioteket i Solna centrum har varit stängt för besökare sedan den 29 mars i år, som en del i arbetet med att minska smittspridningen. Under tiden har man fortfarande kunna låna böcker via biblioteket genom alternativa utlåningsmetoder.

Bergshamra bibliotek har varit öppet som vanligt under våren och sommaren.