Peter Schilling (S) är nöjd med resultatet. Foto: Mikael Andersson

S om valframgången i Sundbyberg: Stolt och glad

Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) gläds åt sitt partis framgångar i Sundbybergs kommunalval. Men än vågar han inte ta ut någon seger.

  • Publicerad 10:32, 12 sep 2022

Socialdemokraterna ser ut att gå starkt framåt i Sundbyberg. Med ett distrikt kvar att räkna har partiet fått 31 procent av rösterna i kommunalvalet. Det är en ökning med nästan fem procentenheter jämfört med 2018.

– Vi gör ett väldigt bra val och hamnar på 31 procent. Det är jag stolt och glad över, jag tänker inte hymla med det, säger Peter Schilling (S), partiets förstanamn och nuvarande kommunstyrelseordförande i Sundbyberg.

Preliminärt valresultat: Socialdemokraterna ökar i Sundbyberg

Inför valet gjorde SD ett utspel om att bron mellan Ursvik och Rinkeby borde rivas. Ett förslag som bidrog till att kommunalvalet i Sundbyberg kom att utvecklas till ett "värderingsval", menar Peter Schilling.

– Sundbybergarna har visat solklart att några brorivare är vi inte.

Oklart om kommande styre

Han misstänker även att partiets förmåga att lyfta fram sakpolitiken har bidragit till framryckningen i årets val.

– Jag tror också att man är nöjd med det styre som har varit och vill passa på att tacka C och L för ett gott samarbete.

Huruvida detta styre tänker fortsätta i fyra år till ger Schilling inget besked om på måndagsförmiddagen.

– Det arbete som kvarstår är minst lika svårt som det vi har gjort i valrörelsen. Det kräver grannlaga diskussioner, öppet sinne och många samtal, säger han och tillägger att han inte törs säga hur lång tid dessa förhandlingar kan ta.

Klart är att partierna i nuvarande styre stärker sina aktier jämfört med 2018 när man räknar samman deras röster, även om C och L backar cirka en procentenhet var.

Valresultatet 2022

2022 år preliminära resultat när 30 av 31 valdistrikt i Sundbyberg var räknade (2018 års resultat inom parantes):

S: 31,0 procent (26,1)

M: 21,6 procent (23,9)

V: 13,3 procent (11,1)

SD: 9,9 procent (9,4)

C: 7,0 procent (8,1)

L: 7,1 procent (8,0)

MP: 4,8 procent (6,0)

KD: 4,1 procent (5,0)

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28