Irene Svenonius (M) beordrar utredning, men det räcker inte anser Aida Hadzialic (S). Foto: Hanna Lilja/Stefan Källstigen

S om pr-konsulterna: 14 år av skatteslöseri

Konsultnotorna på 27 miljoner kronor ska nu utredas. Men det räcker inte, anser oppositionsrådet Aida Hadzialic: "Moderaternas 14 år vid makten kännetecknas av skatteslöseri. Vi vill att man tar ett helhetsgrepp på konsulter och hyrpersonal."

  • Publicerad 19:07, 6 nov 2020

Nu ska regiondirektör Carina Lundberg Uudelepp utreda hur det kommer sig att hennes kommunikationsavdelningar anlitat konsulter för 27 miljoner kronor på bara ett år, trots att de har gott om egen personal.

Regionen betalar miljoner för pr-konsulter

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) skriver på Twitter: "Även om pandemin kräver extraordinära lösningar låter detta alldeles för omfattande. Därför har jag bett regiondirektören granska detta. Konsultkostnaderna ska fortsatt minska".

Regionen har sedan tidigare fattat beslut om att kostnaderna för inhyrda konsulter ska pressas ner. Även kostnaderna inom administrationen ska minska.

Förvaltningen ska spara

För hälso- och sjukvårdsförvaltningen innebär det en minskning med 60–70 tjänster, vilket motsvarar var tionde medarbetare, samtidigt som kostnaderna för konsulter ska ner med 20 procent.

Men det senaste året har alltså regionens kommunikationsavdelningar anlitat konsulter för totalt 27 miljoner kronor, varav 15 miljoner har betalats ut av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och resterande av regionledningskontoret, vilket tidningen Expressen avslöjat.

Kommunikatörerna utnyttjas inte

Samtidigt finns 27 anställda kommunikatörer vid förvaltningarna. Enligt företagshälsovård och skyddsombud används de inte fullt ut, och "kommer inte till sin rätt", skriver Expressen.

Enligt Socialdemokraterna landade den totala kostnaden för konsulter i hela regionen 2019 på en miljard kronor.

27 miljoner verkar inte så farligt i jämförelse?

– Det är ett symtom på ett större problem. Det handlar om att Moderaternas 14 år vid makten kännetecknas av skatteslöseri, säger Aida Hadzialic, oppositionsråd (S).

Utredning räcker inte

Hon tycker inte att det räcker med att regiondirektören utreder konsultkostnaderna på kommunikationsavdelningarna.

– Nej, det är en läpparnas bekännelse. Vi vill att man tar ett helhetsgrepp på konsultkostnader, hyrpersonal och en administration som sväller på grund av vårdmarknaderna, där det finns 4 000 vårdavtal som ska hanteras.

Samma händer igen

Även Vänsterpartiet är kritiska.

– Det blågröna styret verkar inte ha lärt sig någonting. Skräckexemplet Nya Karolinska kostade skattebetalarna miljarder i onödiga konsultnotor. Nu händer samma sak igen: man anlitar moderatkompisar och låter dem skicka miljonfakturor, säger regionrådet Anna Sehlin (V) i ett pressmeddelande.

Hon syftar till att en av konsulterna tidigare varit kampanjledare för Moderaterna.