(S) om 15 timmar i förskolan: ”Solna måste höja ambitionen”

Regeln om 15 timmar i förskolan för barn till föräldralediga möter skarp kritik från den politiska oppositionen. – Det en självklarhet att erbjuda 30 timmar, säger Ajla Mehinovic Avdic (S). Men enligt ordförande Anna Lasses (C) är situationen komplicerad.

  • Publicerad 05:31, 27 aug 2020

Sedan coronapandemin bröt ut får barn till föräldralediga i Solna bara vistas i förskolan i 15 timmar i veckan. I augusti kom beskedet som gjorde många föräldrar besvikna – att restriktionen på 15 timmar gäller även under september månad.

Småbarnspappan Ove kritisk till 15-timmarsregeln

”Har ingen lösning”

Nu reagerar oppositionen.

– Solna måste våga höja ambitionen. Ser man till barnens bästa är det en självklarhet att erbjuda alla barn till föräldralediga 30 timmar bra pedagogisk verksamhet, säger Ajla Mehinovic Avdic (S), 2:e viceordförande barn- och förskolenämnden.

Hon ställer sig frågande till att staden begränsar den pedagogiska verksamheten trots att bemanningen är tillbaka på normala nivåer.

– Med full respekt för pandemin och dess effekter, förstår vi inte hur Solna sex månader senare inte har någon lösning.

Varnades för en andra våg

Enligt Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenämnden, är situationen betydligt mer komplicerad än vad Socialdemokraterna vill ge sken av. Under sommaren hölls ett möte med regionen – då Solna och länets övriga kommuner uppmanades att förbereda sig på en andra våg av coronasmitta. Efter det fattades beslut om att behålla 15-timmarsregeln.

– Vi vill undvika det extrema läget som vi stod inför i våras och samtidigt göra det möjligt för föräldrar att i så god tid som möjligt kunna planera sin tid. Det handlar om att hellre vara lite extra försiktiga snarare än tvärtom, säger Anna Lasses (C).

Vädjar till Solnas förskoleföräldrar att följa riktlinjerna

Kan lätta på reglerna

Hon öppnar upp för att lätta på restriktionerna under de kommande veckorna.

– Om det visar sig att allt går bra så släpper vi på 15-timmarsregeln. I dagsläget ser det positivt ut men jag kan inte säga när.

I samband med 15-timmarsregeln kom ett erbjudande om dispens för familjer med särskilda skäl. Ändå vittnar många om att de fått avslag. 

– Jag är fullt medveten om att många undrar varför de inte får dispens. Jag har bett förvaltningen att titta på det, säger Anna Lasses.