Med 455 av 598 valdistrikt räknade ser Socialdemokraterna ut att vara de stora vinnarna i valet till kommunfullmäktige i Stockholm. De ökar med nästan sju procentenheter till 29,2 procent. Vänsterpartiet hamnar på 14,9 procent, från 13,03 förra valet.

Det gör att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet får ihop till 50,2 procent.

Moderaterna backar till 18,7 procent. Nuvarande majoritet (M, KD, C, L och MP) får tillsammans 43,7 procent. Det skulle kunna innebära att ett maktskifte är aktuellt.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) konstaterar dock att alla röster än inte är räknade.

– Det är inte klart än och vi ser fram mot att kunna förhandla. Det gjorde vi 2018 då vi också var i ett läge där det inte fanns några tydliga majoriteter. Det samarbete vi haft har fungerat bra och vi har fått mycket gjort.

Varför tror du att ni backade?

– Något vi märkt när vi kampanjat är att många säger att de inte ska rösta på oss på grund av vi ska styra med Sverigedemokraterna, men det är inget vi gör lokalt. Det har varit svårt att komma fram med den skillnaden i det lokala mot det nationella.

– Jag tycker vi fått mycket gjort de senaste fyra åren, trots pandemin. Jag hoppas vi kan få fortsätta styra. Jag känner att jag har mer att ge, men går det inte vägen får jag ta det då.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) ser positivt på resultatet.

– Jag kan ju konstatera väldigt glädjande siffror för S i Stockholm. Det visar ju tydligt att stockholmarna vill ha ett maktskifte. Men vi avvaktar slutet.

Fi klarar med sina 1,2 procent inte av spärren till kommunfullmäktige och åker därför ur stadshuset.

Blågrön majoritet

De senaste fyra åren har en majoritet bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet styrt Stockholm.

Miljöpartiet satt även i majoritet under mandatperioden 2014–2018, men då tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

Stockholm har en så kallad pendlande majoritet, och enligt opinionsundersökningar gjorda mot slutet av valspurten fanns tecken på ännu ett skifte i stadshuset. Men någon tydlig majoritet verkar enligt samma undersökningar svår att få till, ens med MP på sin sida.

Och varken höger- eller vänsterblocket har öppnat någon dörr för samarbete med Sverigedemokraterna.

Skola, trygghet och utförsäljningar är frågor som flitigt diskuterats i fullmäktige under mandatperioden.

Hårt tryck på majoriteten att lösa frågan om finansiering för resursskolorna ledde till slut till ett förändrat system.

Båda sidor har annekterat trygghetsfrågan och under valspurten kom vallöfte på vallöfte om trygghetskameror, fler poliser och förebyggande åtgärder från båda håll.

Det styre som tillträder efter valet kommer behöva hantera frågan om byggandet. Den förändrade världsbilden har gjort byggandet svårare och dyrare, när det redan råder bostadsbrist i staden.