S och M överens: Stockholm kan inte söka OS

Stockholm pekas alltså ut av Internationella Olympiska Kommittén som en av sju kandidater som kan få arrangera vinter-OS 2026. Men Socialdemokraterna eller Moderaterna ser det fortfarande som omöjligt att söka mästerskapet.

  • Publicerad 13:59, 5 apr 2018

I tisdags presenterade Internationella Olympiska Kommittén Stockholm som en av sju kandidater som kan få arrangera vinter-OS 2026.

Men finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tycker inte att läget har förändrats sedan partiet meddelade i april förra året att Stockholm inte skulle söka OS.

– Det krävs en bred politisk majoritet för att gå vidare med en OS-ansökan från stadens sida. Så länge en sådan inte är på plats är en OS-ansökan inte aktuell, säger hon.

Vad är avgörande om ett vinter-OS i Stockholm 2026 ska bli aktuellt?

– En bred politisk överenskommelse. Om det är så att Alliansen ändrar uppfattning och förstår hur viktigt ett vinter-OS skulle vara för Stockholm, så är de välkomna att sätta det på pränt, exempelvis i en skrivelse i kommunstyrelsen.

M vill ha stöd av regeringen

Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tycker att frågan om ett vinter-OS i Stockholm 2026 måste upp på högsta politiska nivå.

– Utan ett tydligt ställningstagande från regeringen om de är beredda att stödja en sådan kandidatur blir det än så länge omöjligt att förutspå möjligheterna för Sverige, som det i praktiken nu handlar om, att arrangera OS 2026, säger hon.

 ”Hushåller med stockholmarnas medel”

Om Stockholm arrangerar vinter-OS 2026 kommer merparten av tävlingarna att avgöras i Stockholm. Men alpina grenar i Åre och backhoppning i Falun. Moderaterna tycker att det är viktigt att begränsa Stockholms investeringar i mästerskapet.

– Kostnader för hoppbackar, bob och rodel inte står i proportion till vad de långsiktigt bidrar med till Stockholm. Därför skulle de nu aldrig placeras i Stockholm. Vi Moderater är för stora arrangemang men stockholmarna ska alltid kunna lita på att vi är de som står upp för att vi hushåller med stockholmarnas medel. Därför behövs ett tydligt ställningstagande från regeringen att de avser backa upp en svensk kandidatur där så många kommuner är medansvariga. Det vill säga med både ekonomiska medel och med förmåga att samordna ett vinterspel, säger Anna König Jerlmyr.

Nej till folkomröstning

Liberalerna vill låta Stockholmarna folkomrösta om vinter-OS 2026. Men varken Socialdemokraterna eller Moderaterna är intresserade.

– Det skulle vara väldigt märkligt att dra igång en kostsam folkomröstning i en fråga som redan från början saknar stöd i politiken, säger Karin Wanngård.

– Vi ser just nu ingen anledning till att ha en folkomröstning, eftersom det aldrig kommit ett skarpt förslag om att arrangera OS från den S-ledda majoriteten, säger Anna König Jerlmyr.

 

Fakta

Stockholms tänkbara OS-arenor

Följande arenor pekades ut i Stockholms stads utredning som möjliga i OS och Paralympics 2026:
Friends Arena: invigning och avslutning.
Flottsbrobacken: puckelpist.
Globen och Tele2 Arena: ishockey, shorttrack, konståkning och kälkhockey.
Hammarbybacken: Halfpipe, bob, rodel, skeleton, parallellslalom, nationstävling).
Årsta: OS-byn.
Gubbängens IP: speedskating, curling och rullstolscurling.
Hamra eller Rudan: längdskidåkning.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre