(S) lovar bostadsgaranti för Solnas unga

Senast när man fyllt 26 ska man ha ett eget förstahandskontrakt i Solna, det lovar Socialdemokraterna i Solna. För att kunna uppfylla löftet vill de bygga 500 hyresrätter per år.

  • Publicerad 10:57, 15 jun 2018

En flytta hemifrån-garanti för Solnas ungdomar mellan 18 och 25 år – så lyder ett vallöfte som Socialdemokraterna beskriver som ett av sitt viktigaste.

Garantin innebär att alla Solnabor ska ha ett eget förstahandskontrakt för en hyresrätt när de fyllt 26 år, förutsatt att man stått i kö från sin 18-årsdag och är folkbokförd i Solna. En liknande modell finns i Sundbyberg.

– Det främsta skälet är alla måste kunna flyta hemifrån. Det är inte realistiskt att alla har insats till en bostadsrätt och man ska inte tvingas bo hemma tills man är i 30-årsåldern. En egen bostad är ett viktigt steg in i vuxenlivet, säger Arne Öberg, (S), oppositionsråd.

500 nya hyresrätter – årligen

Det finns i dagsläget ett krux, det saknas hyresrätter i Solna för att garantera en sådan sak. Därför vill Socialdemokraterna bygga minst 500 hyresrätter varje i år i kommunen.

– Det hänger ihop med löftet, säger Arne Öberg (S), oppositionsråd.

– Idag finns 11 000-12 000 hyresrätter i Solna, 2 000 nya hyresrätter under en mandatperiod skulle vara ett jättestort tillskott. Vi har också en ganska liten befolkning mellan 15 och 20 år, så vi borde kunna uppfylla löftet i närtid.

Partiet har pekat ut ett antal platser som de anser lämpar sig väl för nyproduktion av hyresrätter.

– Det är bland annat ett parkeringsgarage i Västra skogen. Slaktarbacken och Gränsgatan är också kommunal mark där man gott och väl kan ha hyresrätter. Vi vill också bygga kulturkvarter i gamla Hagalund med små, hypermoderna bostäder för unga, säger Arne Öberg.

Enligt Öberg finns goda förutsättningar för målet om 500 hyresrätter årligen.

– Vi träffar byggherrar och det råder absolut inget ointresse för att bygga hyresrätter i Solna. Stockholm stad bygger hyresrätter i hög omfattning och det tycker jag är ett gott belägg för att det handlar om politisk vilja, säger han.

Ska stå i bostadskön

För att omfattas av ungdomsgarantin ska man ha stått i bostadskö från 18-årsålder och vara folkbokförd i Solna. Ungdomen ska inte kunna välja lägenhet fritt utan erbjuds ett antal olika. Tackar hen nej till erbjudandet förbrukas garantin.

Idag är väntetiden för en hyresrätt i Solna cirka 13 år.

Kartan ovan visar var Socialdemokraterna vill bygga hyresrätter i Solna. Grafik: Socialdemokraterna i Solna